Ανακαλύψτε ποιες χώρες συνδυάζουν υψηλούς μισθούς με χαμηλό κόστος ζωής για την καλύτερη ποιότητα ζωής. Η έννοια της ευημερίας δεν περιορίζεται μόνο στην αύξηση του εισοδήματος. Η διαφορά των τιμών από χώρα σε χώρα καθορίζει την πραγματική αγοραστική δύναμη ενός μισθού. Επιπλέον, οι ώρες εργασίας ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή, καθώς ορισμένες χώρες καταφέρνουν να παρέχουν υψηλά εισοδήματα με λιγότερες ώρες εργασίας. Ποιες χώρες, λοιπόν, μπορούν να χαρακτηριστούν πραγματικά πλούσιες;
Σύμφωνα με τον Economist, η απάντηση προκύπτει από την κατάταξη 178 χωρών με βάση τρία κριτήρια:
1. ΑΕΠ ανά κάτοικο σε τρέχουσες τιμές συναλλάγματος, το οποίο είναι απλό και κατανοητό αλλά δεν λαμβάνει υπόψη τις διαφοροποιήσεις στις τιμές μεταξύ των χωρών.
2. ΑΕΠ ανά κάτοικο προσαρμοσμένο για την αγοραστική δύναμη (PPP), το οποίο προσφέρει καλύτερη ένδειξη του βιοτικού επιπέδου, χωρίς ωστόσο να εξετάζει τις ώρες εργασίας.
3. ΑΕΠ προσαρμοσμένο για τοπικές τιμές και ώρες εργασίας, που αντιστοιχεί στο εισόδημα ανά ώρα εργασίας με βάση το τοπικό κόστος ζωής.
Ανάμεσα στις κορυφαίες χώρες που κατατάσσονται, βρίσκονται η Ελβετία, η Σιγκαπούρη και η Νορβηγία. Η Ελβετία κατέχει την πρωτοκαθεδρία με μέσες αποδοχές άνω των 100.000 δολαρίων το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, η Σιγκαπούρη προηγείται όταν προσαρμόζουμε τα στοιχεία στο τοπικό κόστος, ενώ η Νορβηγία αναδεικνύεται πρώτη σε όρους ωρών εργασίας.
Οι μεταβολές στην κατάταξη αποκαλύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία: χώρες με περιορισμένη συμμετοχή γυναικών στην αγορά εργασίας, όπως η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία, εμφανίζουν υψηλότερα εισοδήματα ανά ώρα λόγω της συγκέντρωσης του πλούτου. Αντίθετα, χώρες με γερασμένο ή νεανικό πληθυσμό αντιμετωπίζουν προκλήσεις στη στήριξη των υπολοίπων.
Αξιοσημείωτη είναι η άνοδος της Γουιάνας, η οποία κατέγραψε σημαντική πρόοδο, ενώ στο κατώτατο σημείο της κατάταξης βρίσκεται το Μπουρούντι, με εισοδήματα που ισοδυναμούν με το 0,15% των εσόδων της Ελβετίας.
Ο Economist επισημαίνει ότι καμία μέτρηση δεν μπορεί να αποτυπώσει πλήρως την ποιότητα ζωής, αν και οι αριθμοί παρέχουν μια χρήσιμη κατεύθυνση για την κατανόηση της ευημερίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πηγή περιεχομένου: in.gr