Η πτώση της ζήτησης για βραχυχρόνιες μισθώσεις σε Μύκονο και Σαντορίνη αναδεικνύει τις νέες προκλήσεις του ελληνικού τουρισμού. Αν και η ζήτηση για Airbnb παρουσιάζει ανοδικές τάσεις στην Ελλάδα, το φετινό καλοκαίρι δείχνει να είναι διαφορετικό για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Η αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης καταγράφει σημάδια κόπωσης, με τις διεθνείς αφίξεις να σημειώνουν πτώση 25-30% σε σχέση με το 2024. Εντωμεταξύ, ο οδικός τουρισμός συνεχώς αυξάνεται, με τουρίστες κυρίως από την Κεντρική Ευρώπη να επιλέγουν τη Χαλκιδική.
Η μείωση της ζήτησης για βραχυχρόνιες μισθώσεις, ιδιαίτερα στη Σαντορίνη, είναι έντονα παρατηρήσιμη, με τον σεισμό που προκάλεσε ανησυχία να έχει δραστικό αντίκτυπο στην τουριστική κίνηση. Στην περίπτωση της Μυκόνου, φαίνεται ότι η απώλεια του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος που αφορούσε στις τιμές είναι κύριος λόγος για την κάμψη του τουριστικού ενδιαφέροντος. Η Ελλάδα, σύμφωνα με ειδικούς, δεν προσφέρει πια τις φθηνές διακοπές του παρελθόντος, με την αύξηση της φορολογίας και των λειτουργικών εξόδων να περιορίζει τις επιλογές για τους τουρίστες.
Πέρα από τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, η κάμψη του τουρισμού αγγίζει και άλλους δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Πελοπόννησος, με πτώσεις που φτάνουν το 15%. Στην Κέρκυρα, η κατάσταση είναι ανησυχητική, με τις κρατήσεις να είναι κάτω από τις αναμενόμενες, παρά το γεγονός ότι διανύουμε τον δεύτερο καλύτερο μήνα της σεζόν. Πολλοί ελπίζουν ότι θα υπάρξει επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν μέχρι τον Οκτώβριο για να αποσοβηθούν οι ζημίες.
Πηγή περιεχομένου: in.gr