Αντιδράσεις από τους επαγγελματίες του κλάδου αυτοκινήτου για το ψηφιακό πελατολόγιο: τι ζητούν

Αντιδράσεις από τους επαγγελματίες του κλάδου αυτοκινήτου για το ψηφιακό πελατολόγιο: τι ζητούν

Αναλυτική επισκόπηση των αντιδράσεων των επαγγελματιών του κλάδου αυτοκινήτου για το ψηφιακό πελατολόγιο που αναμένεται να εφαρμοστεί το 2025. Γενικευμένη ανησυχία και έντονες αντιδράσεις έχουν εκφραστεί από επαγγελματίες του κλάδου αυτοκινήτου σχετικά με την εφαρμογή του ψηφιακού πελατολογίου, το οποίο αναμένεται να γίνει υποχρεωτικό από την 1η Ιουλίου 2025. Φορείς της αγοράς ζητούν αναβολή ή πλήρη απόσυρση του μέτρου, επικαλούμενοι προβλήματα που δυσχεραίνουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους. Με επιστολές τους προς το Υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ) επισημαίνουν ότι οι διαδικασίες που απαιτούνται είναι περίπλοκες και χρονοβόρες, ενώ υπάρχουν κενά στην εφαρμογή του μέτρου.

Η ΚΕΕΕ τονίζει ότι το ψηφιακό πελατολόγιο δεν διευκολύνει την ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων, αντίθετα, δημιουργεί επιπρόσθετες δυσκολίες και αναφέρει ότι η σχετική πλατφόρμα δεν είναι συμβατή με τα υπάρχοντα ηλεκτρονικά συστήματα. Ο σχεδιασμός ενός εργαλείου που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κλάδου θα ήταν η ιδανική λύση.

Από την άλλη, ο ΣΕΠΕ εκφράζει τη διαφωνία του σχετικά με την έλλειψη επαρκούς χρόνου προσαρμογής για τις επιχειρήσεις, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα στους πελάτες τους. Υποστηρίζει ότι οι διαφορές μεταξύ του δοκιμαστικού περιβάλλοντος και των νέων τεχνικών προδιαγραφών προκαλούν σύγχυση.

Στο Υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ, εξετάζουν τις ανησυχίες των επαγγελματιών και ξεκαθαρίζουν ότι το ψηφιακό πελατολόγιο είναι ένα από τα κύρια εργαλεία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς η παραβατικότητα στον κλάδο ανέρχεται στο 60%-65%.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα της ΑΑΔΕ, το ψηφιακό πελατολόγιο θα καταστεί υποχρεωτικό για διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων, όπως συνεργεία επισκευής, φανοποιεία, και επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, από την 1η Ιουλίου 2025. Ορισμένες επιχειρήσεις θα εξαιρούνται από το μέτρο, όπως αυτές που λειτουργούν με συστήματα αυτοεξυπηρέτησης ή παρέχουν υπηρεσίες κινητού συνεργείου.

Τον Ιούνιο, το ψηφιακό πελατολόγιο θα ενσωματωθεί στην εφαρμογή myDATAapp, διευκολύνοντας τους επαγγελματίες στη διαδικασία. Για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, οι επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα, σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή.

Ο ψηφιακός αυτός μηχανισμός αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, όπως ο τουρισμός και οι κοινωνικές εκδηλώσεις, με σκοπό τη μείωση των αδήλωτων συναλλαγών.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play