Αττική: Οραματισμός και μεταρρυθμίσεις για την επόμενη δεκαετία

Αττική: Οραματισμός και μεταρρυθμίσεις για την επόμενη δεκαετία

Η Αττική ανασχεδιάζεται με ορίζοντα το 2035, προετοιμάζοντας μεγάλες επενδύσεις και νέες γειτονιές. Η Αθήνα επανασχεδιάζεται με στόχο το 2035, μέσω ενός νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου για την Αττική, το οποίο φιλοδοξεί να αναθεωρήσει ριζικά τον αναπτυξιακό και πολεοδομικό χάρτη της μητροπολιτικής περιοχής. Η ελληνική πρωτεύουσα προετοιμάζεται να υποδεχθεί τις προσεχείς δεκαετίες σημαντικές επενδύσεις και καινούργιες γειτονιές, μεταμορφώνοντας το αστικό τοπίο.

Ο διαγωνισμός για την αξιολόγηση και αναθεώρηση του ισχύοντος Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, που προκηρύχθηκε από το Υπερταμείο με προϋπολογισμό άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της αγοράς. Δύο μελετητικές εταιρείες συμμετείχαν στην αρχική φάση, ωστόσο οι τεχνικές αξιολογήσεις προκάλεσαν ενστάσεις, με αποτέλεσμα και οι δύο υποψήφιοι να προσφύγουν στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ). Η ολοκλήρωση της εξέτασης των προσφυγών αναμένεται εντός του ερχόμενου μήνα, και αν δεν υπάρξουν διοικητικές αντιδράσεις, η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Οι προκλήσεις που θέτει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) περιλαμβάνουν την ανάπτυξη νέων έργων, όπως η δημιουργία μιας νέας πόλης στο Ελληνικό και η αναμόρφωση του συγκοινωνιακού χάρτη της πρωτεύουσας για τη διαχείριση της αυξανόμενης κυκλοφορίας. Οι μελετητές καλούνται να εξετάσουν επίσης νέες επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού, της βιομηχανίας και της κτηματαγοράς.

Η νέα μελέτη πρέπει να εξετάσει τις σημαντικές ανάγκες που θα προκύψουν από την εγκατάσταση των 30.000 κατοίκων στο Ελληνικό και τις επιπτώσεις στην κυκλοφορία των οδικών άξονων. Πέρα από τις εμβληματικές παρεμβάσεις, η αναθεώρηση θα κληθεί να απαντήσει σε κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις, όπως η μεταβολή πληθυσμών και οι ανάγκες στέγασης, καθώς και η αξιοποίηση του υφιστάμενου γηρασμένου κτιριακού αποθέματος.

Καθώς η Αττική εισέρχεται σε μια νέα εποχή, το Ρυθμιστικό Σχέδιο καλείται να αντανακλά τις εξελίξεις σε όλες τις κλίμακες, από τη γειτονιά έως τη μητροπολιτική ενότητα, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την ορθολογική χωροταξική οργάνωση της πρωτεύουσας.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play