Αξιολογήσεις ελληνικής οικονομίας: Ο Fitch και ο Scope ολοκληρώνουν τον γύρο

Αξιολογήσεις ελληνικής οικονομίας: Ο Fitch και ο Scope ολοκληρώνουν τον γύρο

Αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας από Fitch και Scope εν μέσω θετικής πορείας ανάπτυξης. Μετά από τρεις διαδοχικές αναβαθμίσεις της Ελλάδας από τους οίκους Moody’s και DBRS τον Μάρτιο και S&P τον Απρίλιο, η διαδικασία αξιολόγησης από τους αναγνωρισμένους οίκους, που είναι πιστοποιημένοι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της για το πρώτο εξάμηνο του 2025. Την ερχόμενη Παρασκευή, 16 Μαΐου, ο Fitch θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του για το ελληνικό αξιόχρεο. Στις 30 Μαΐου θα ακολουθήσει η αξιολόγηση από τον Scope. Οι ανακοινώσεις αυτές γίνονται σε μια περίοδο θετικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με τον ρυθμό ανάπτυξης το 2025 να αναμένεται υψηλότερος από τον αντίστοιχο της Ευρωζώνης και πρωτογενή πλεονάσματα που υπερβαίνουν κατά πολύ τους στόχους, χάρη στα υψηλά έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ο Fitch είχε παραχωρήσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα (BBB- με σταθερές προοπτικές) τον Νοέμβριο του 2023, χωρίς να προβεί σε καμία αναβάθμιση της αξιολόγησης ή των προοπτικών πέρυσι. Αντίθετα, ο S&P, που είχε παραχωρήσει την επενδυτική βαθμίδα πριν από τον Fitch, προχώρησε σε αναβάθμιση των προοπτικών της σε θετικές και αναβάθμισε το αξιόχρεό της σε ΒΒΒ τον Απρίλιο του 2024. Οι οίκοι DBRS και Scope είχαν νωρίτερα προβεί σε αναβάθμιση στην ίδια βαθμίδα, υπογραμμίζοντας τη γρήγορη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Η αύξηση των εσόδων από μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, όπως η σύνδεση ταμειακών μηχανών με POS και η υποχρεωτική χρήση POS από όλες τις επαγγελματικές ομάδες, έχουν πλέον μόνιμο χαρακτήρα, γεγονός που διευκολύνει τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. O S&P έχει επισημάνει ότι η αναβάθμιση της Ελλάδας οφείλεται στη συνεπή δημοσιονομική πειθαρχία. Η ανακοίνωση της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας πέρυσι, που ανήλθε σε 4,8% – διπλάσιο από τον στόχο – έχει ενισχύσει τις προσδοκίες για μείωση του δημόσιου χρέους.

Η κυβέρνηση και ο ΟΔΔΗΧ εργάζονται για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου, με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, να προαναγγέλλει ότι τα δάνεια αυτά θα αποπληρωθούν πρόωρα έως το 2031. Με τη συγκεκριμένη ενέργεια, η κυβέρνηση αποστέλλει μήνυμα στους οίκους αξιολόγησης και στους επενδυτές ότι στοχεύει σε περαιτέρω μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών μετά το 2032.

Η συνεχής μείωση των περιθωρίων (spreads) των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης αποδεικνύει τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα spreads είναι χαμηλότερα από χώρες με μικρότερο χρέος και υψηλότερη πιστοληπτική ικανότητα.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play