Κυβερνοεπιθέσεις αυξάνονται ραγδαία, προκαλώντας σοβαρές οικονομικές απώλειες στις εταιρείες παγκοσμίως. Σε μια εποχή όπου οι κυβερνοεπιθέσεις γίνονται ολοένα και πιο απτές και όχι απλώς θεωρητικές, οι επιχειρήσεις βιώνουν μια αυξανόμενη απειλή. Η αύξηση των περιστατικών που δημοσιοποιούνται, με πολλά να παραμένουν κρυφά, σηματοδοτεί συναγερμό στην αγορά. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, στην Ελλάδα καταγράφηκαν 1.100 επιθέσεις εβδομαδιαίως, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο οι επιθέσεις σε εταιρείες με λογισμικά Microsoft ανήλθαν σε περίπου 600 εκατομμύρια. Το κυβερνοέγκλημα, μια καλά οργανωμένη και στρατηγικά επινοημένη βιομηχανία, έχει αποκομίσει έσοδα ύψους 9,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με τις απώλειες για τις επιχειρήσεις να ξεπερνούν ακόμη και τις ζημιές από φυσικές καταστροφές και το παγκόσμιο εμπόριο ναρκωτικών.
Η επιτυχία των κυβερνοεγκληματιών οφείλεται στην ικανότητά τους να προμηθεύονται τα κατάλληλα τεχνολογικά μέσα και να χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη για να εντοπίσουν και να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες των συστημάτων. Πρόσφατα, η Fourlis, η οποία διαχειρίζεται γνωστά brands όπως τα ΙΚΕΑ και Intersport, υπήρξε θύμα κυβερνοεπίθεσης, με ζημιά που ανήλθε σε 20 εκατομμύρια ευρώ, επισημαίνοντας την ανάγκη για ισχυρότερες μέτρα ασφάλειας.
Ο κίνδυνος της κυβερνοεπίθεσης δεν γνωρίζει διακρίσεις ως προς το μέγεθος ή τον τομέα των επιχειρήσεων, με θύματα να περιλαμβάνονται ακόμα και μεγάλες πολυεθνικές.
Η πρόληψη και η έγκαιρη ανίχνευση των απειλών είναι καίριας σημασίας, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις διστάζουν να επενδύσουν σε ασφαλιστικά μέτρα, αν και το κόστος της προστασίας μπορεί να φαίνεται μικρό σε σύγκριση με τις πιθανές ζημιές που μπορούν να προκληθούν.
Πηγή περιεχομένου: in.gr