Ανακαλύψτε πώς οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές επηρεάζουν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης την τελευταία 25ετία. Στην αρχή του 21ου αιώνα, λίγο πριν την καθιέρωση του ευρώ, μια σημαντική εξέλιξη αναστάτωσε τις χρηματοοικονομικές αγορές: τρία ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – του Παρισιού, των Βρυξελλών και του Άμστερνταμ – ανακοίνωσαν τη συγχώνευσή τους και δημιούργησαν την Euronext, στοχεύοντας στη δημιουργία μιας ενιαίας και ρευστής αγοράς μετοχών και ομολόγων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η λογική της συγχώνευσης ήταν να ωφεληθούν οι διαχειρίστριες εταιρείες και οι επιχειρήσεις, μέσω μεγαλύτερης ρευστότητας και κεφαλαιοποίησης. Οι εισηγμένες εταιρείες θα είχαν πρόσβαση σε μια μεγαλύτερη δεξαμενή επενδυτών, ενισχύοντας την ικανότητά τους να αντλούν κεφάλαια.
Η Euronext άλλαξε τον χρηματοοικονομικό χάρτη τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, με επόμενες συγχωνεύσεις και διασπάσεις να διαμορφώνουν το τοπίο της διαχείρισης των χρηματιστηρίων. Το 2007, η Euronext συγχωνεύθηκε με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE), δημιουργώντας τη μεγαλύτερη και πιο ρευστή αγορά στον κόσμο, την Euronext NYSE. Η δημιουργία της Euronext είχε σημαντικές συνέπειες, καθιστώντας δυνατή την επένδυση σε τεχνολογικές υποδομές και τη βελτίωση της λειτουργίας των χρηματιστηρίων. Πέντε χρόνια αργότερα, η Intercontinental Stock Exchange (ICE) υπέβαλε πρόταση εξαγοράς της Euronext NYSE, η οποία εγκρίθηκε το 2013, με τη δέσμευση της ICE να πουλήσει την Euronext το 2014.
Παρά την ανάπτυξή της, η ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά παραμένει κατακερματισμένη, με το Χρηματιστήριο της Βρετανίας (LSE) και της Γερμανίας (Deutsche Boerse) να διατηρούν τις δικές τους ανεξάρτητες πορείες. Η Deutsche Boerse επιχείρησε να εξαγοράσει τη NYSE Euronext το 2011, ωστόσο η προσπάθειά της απέτυχε εξαιτίας ανησυχιών της ΕΕ για τη δημιουργία μονοπωλίου. Το LSE παρέμεινε στην κορυφή της ευρωπαϊκής κεφαλαιοποίησης και, μετά το Brexit, πούλησε την ιταλική χρηματιστηριακή αγορά στην Euronext.
Η τάση των συγχωνεύσεων συνδέεται επίσης με την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ένωση των Κεφαλαιαγορών, η οποία στοχεύει στη διευκόλυνση των επενδύσεων και αποταμιεύσεων στην ΕΕ, προσφέροντας μεγαλύτερες χρηματοδοτικές επιλογές. Η CMU στοχεύει στην ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτής της επιδίωξης, η Euronext συμμετείχε στη δημιουργία της EuroCTP το 2023, που θα ενοποιεί τις πληροφορίες από όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Πηγή περιεχομένου: in.gr