Η προσωρινή συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας την περασμένη Κυριακή για τη μείωση των δασμών στο μεταξύ τους εμπόριο έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές είδαν τη συμφωνία αυτή ως μία θετική εξέλιξη που μειώνει την αβεβαιότητα και τη ζημιά για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
Οι μετοχές επιτάχυναν την ανάκαμψή τους, με τον παγκόσμιο δείκτη MSCI να έχει ξεπεράσει σημαντικά το επίπεδο που είχε στις 2 Απριλίου, όταν ο Τραμπ είχε ανακοινώσει τους ανταποδοτικούς δασμούς.
Η συμφωνία στη Γενεύη, που υπεγράφη από τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ και τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Χε Λιφένγκ, απέφυγε την πλήρη κατάρρευση του διμερούς εμπορίου, καθώς οι δασμοί σε επίπεδα 145% (από την πλευρά των ΗΠΑ) ή 125% (από την πλευρά της Κίνας) θα ήταν απαγορευτικοί.
Οι επενδυτές ενθαρρύνθηκαν από τη μεγαλύτερη του αναμενόμενου μείωση των δασμών που προβλέπει η συμφωνία για ένα διάστημα 90 ημερών. Η Ουάσιγκτον θα επιβάλλει για το διάστημα αυτό δασμούς 30% στις περισσότερες εισαγωγές από την Κίνα, γεγονός που αναμένεται να έχει σημαντικές συνέπειες και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κινεζική οικονομία έχει μάθει να στηρίζεται στις εξαγωγές και οι επιχειρήσεις της θα προσπαθήσουν να πωλήσουν τα προϊόντα τους στην Ευρώπη, ασκώντας σημαντική πίεση στην παραγωγική της βάση.
Πέρυσι, η ΕΕ επέβαλε δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά οι εξαγωγές των κινεζικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν. Παράλληλα, οι εισαγωγές της Κίνας από την ΕΕ μειώθηκαν 16,5% τον Απρίλιο.
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα υπάρξει κάποια μόνιμη συμφωνία που θα παγιώνει την προσωρινή συμφωνία της Γενεύης ή αν θα έχουμε άλλους δασμολογικούς συντελεστές μετά τη λήξη της τρίμηνης αναστολής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ