Διάλογοι της Νισύρου 2025 – Εστίαση στη βιώσιμη ανάπτυξη και τον πολιτισμό της ελληνικής περιφέρειας

Διάλογοι της Νισύρου 2025 – Εστίαση στη βιώσιμη ανάπτυξη και τον πολιτισμό της ελληνικής περιφέρειας

Η βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών και της περιφέρειας, ο τουρισμός και ο πολιτισμός ως μοχλός ανάπτυξης βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων της πρώτης ημέρας των φετινών «Διαλόγων της Νισύρου», που διοργανώνονται στις 4 και 5 Ιουλίου στον κρατήρα Στέφανο στο νησί της Νισύρου.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, συνομιλώντας με τον δημοσιογράφο Μανώλη Κωστίδη, ανέλυσε τη σημασία των συνεργειών για την επίτευξη της εξωστρέφειας που συνδράμει κομβικά στη βιώσιμη ανάπτυξη. Αναφερόμενος στις προκλήσεις στο ζήτημα των υποδομών και της πρόσβασης σε πόρους, ο κ. Πτωχός υπογράμμισε ότι «απαιτείται ο διαχωρισμός αρμοδιοτήτων, απλοποίηση διαδικασιών, θεσμική θωράκιση σε επίπεδο διακυβέρνησης και λογοδοσίας» καθώς και «αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και αναζήτηση των καλύτερων δυνατών αναπτυξιακών εργαλείων για τις περιφέρειες».

Για το ζήτημα του νερού, ο κ. Πτωχός ξεκαθάρισε ότι «θα μας απασχολήσει όλους» ενώ επισήμανε ότι αποτελεί προτεραιότητα για την περιφέρεια Πελοποννήσου. Κάλεσε σε «ολιστική ενεργοποίηση έργων» με συνολικό σχεδιασμό και προτεραιότητες, τονίζοντας ότι ο τρόπος αντιμετώπισης του ζητήματος δεν πρέπει να είναι «διάσπαρτος αλλά ενιαίος».

Η πρόεδρος του ΕΟΤ, ‘Αντζελα Γκερέκου, αναφέρθηκε εκτενώς στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι μόνο πεδίο γεωπολιτικών προσκλήσεων αλλά και πολιτισμική ευκαιρία». Διευκρίνισε ότι η Ελλάδα συμβάλλει στη χάραξη κοινών στρατηγικών στη Μεσόγειο και ότι «υλοποιεί τομεακές πολιτικές ανάπτυξης και προωθεί τη διαπολιτισμική συνοχή».

Η κυρία Γκερέκου αναφέρθηκε στην υποψηφιότητα του γεωπάρκου της Νισύρου για ένταξη στον κατάλογο των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, εξηγώντας ότι «ελπίζουμε ότι θα έχουμε την έγκριση για την ένταξη του γεωπάρκου σε ένα παγκόσμιο δίκτυο», γεγονός που ανοίγει το δρόμο σε ερευνητικά και επιστημονικά πεδία αλλά και σε τουρισμό, τόσο θεματικό όσο και εκπαιδευτικό.

Η διευθύντρια ερευνών της ΔιαΝΕΟσις, Δρ. Φαίη Μακαντάση, παρουσίασε μελέτη που εξετάζει τη σημασία των πολιτιστικών και δημιουργικών τομέων, υπογραμμίζοντας ότι «ο πολιτισμός είναι αγαθό δημόσιου συμφέροντος και η Πολιτεία οφείλει να χαράζει μακροχρόνια πολιτιστική στρατηγική» που να καλύπτει τις ανάγκες χρηματοδότησης και βιωσιμότητας των οργανισμών.

Οι «Διάλογοι της Νισύρου» συνεχίστηκαν με θεματικές ενότητες που περιλαμβάνουν τη διαπολιτισμικότητα της Ανατολικής Μεσογείου, την ευρωπαϊκή άμυνα, τη γεωπολιτική της Μέσης Ανατολής και την κλιματική κρίση.

Loading

Play