Δημογραφικά στοιχεία δείχνουν ότι οι γεννήσεις από μετανάστες συμβάλλουν στην αναχαίτιση της πληθυσμιακής συρρίκνωσης στην Ευρώπη. Αντιμέτωπη με την απειλή της πληθυσμιακής συρρίκνωσης, η Ευρώπη καταγράφει μια απότομη πτώση στα ποσοστά γεννήσεων. Η δημογραφική γήρανση είναι σχεδόν αναπόφευκτη, καθώς παράγοντες όπως η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και η μείωση του μέσου αριθμού παιδιών ανά γυναίκα επηρεάζουν σημαντικά τον πληθυσμό. Ωστόσο, η γέννηση παιδιών από μετανάστες φαίνεται να παρέχει μια δυναμική αντίσταση στη γενική τάση μείωσης. Σύμφωνα με στοιχεία του Euronews, το ποσοστό των μωρών που γεννήθηκαν από αλλοδαπές μητέρες στην ΕΕ μεταξύ 2014 και 2023 παρουσίασε αύξηση κατά 5,3% κατά μέσο όρο.
Ειδικότερα, η Πολωνία κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση, με τον αριθμό των νεογέννητων από μητέρες μετανάστριες να εκτοξεύεται κατά 645%, ιδίως μετά την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία. Η Πολωνία φιλοξενεί τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό Ουκρανών προσφύγων στην Ευρώπη, γεγονός που ενισχύει την ποσοτική παρουσία των μεταναστών στον πληθυσμό.
Η δημογραφική εικόνα παραμένει ανισοκατανεμημένη εντός της ΕΕ, με χώρες όπως το Λουξεμβούργο, όπου σχεδόν το 23% των νεογέννητων είναι από αλλοδαπές μητέρες, ενώ σε άλλα κράτη μέλη τα ποσοστά παραμένουν χαμηλότερα. Για παράδειγμα, η Ελλάδα παρουσίασε μείωση -33,7% στον τομέα των παιδιών μεταναστών, σύμφωνα με τα δεδομένα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εισερχόμενες μεταναστευτικές ροές σχεδόν διπλασιάστηκαν το 2023 σε σύγκριση με το 2021, ενισχύοντας έτσι την τάση σταθεροποίησης του πληθυσμού. Κατά την περίοδο αυτή, οι αιτούντες άσυλο και οι πρόσφυγες που παραμένουν στη χώρα για περισσότερο από ένα χρόνο πλησιάζουν το μισό εκατομμύριο άτομα.
Όσον αφορά τη γονιμότητα, η ΕΕ παρατηρεί γενικότερη πτώση, με το υψηλότερο ποσοστό να καταγράφεται στη Βουλγαρία (1,81 γεννήσεις ανά γυναίκα) και το χαμηλότερο στη Μάλτα (1,06). Τα δεδομένα αυτά δείχνουν τη σημασία που έχει η συμβολή των μεταναστών στη διατήρηση της δημογραφικής ισορροπίας στην ήπειρο.
Πηγή περιεχομένου: in.gr