Δημογραφικό πρόβλημα: Η απειλή για την ελληνική οικονομία

Δημογραφικό πρόβλημα: Η απειλή για την ελληνική οικονομία

Το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα αποτελεί σοβαρή απειλή για την οικονομική ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα της κοινωνίας. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία είναι το δημογραφικό ζήτημα, το οποίο αναδεικνύεται σε πολλές έρευνες και αναλύσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι πολίτες άνω των 65 ετών θα αποτελούν πάνω από το 1/3 του συνολικού πληθυσμού το 2050, σε σύγκριση με το 24% που καταγράφεται σήμερα. Αν δεν ληφθούν άμεσες πρωτοβουλίες, ο συνολικός πληθυσμός της χώρας αναμένεται να μειωθεί κατά 1,3 έως 1,5 εκατομμύρια μέχρι τότε. Η πιο πλήρης μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) δείχνει ότι οι άνθρωποι που λείπουν είναι κυρίως ηλικίας 20-64 ετών, δηλαδή σε παραγωγική ηλικία.

Η μείωση των γεννήσεων, σε συνδυασμό με την αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των μητέρων, επιδεινώνει περαιτέρω το δημογραφικό πρόβλημα. Η αρνητική πορεία του φυσικού ισοζυγίου, που παρατηρείται σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, καταδεικνύει την ανάγκη άμεσης και αποτελεσματικής παρέμβασης. Αν και το μεταναστευτικό ισοζύγιο συμβάλλει στη συγκράτηση της πληθυσμιακής μείωσης σε ορισμένες περιοχές, δεν αρκεί για να αναστρέψει την αρνητική αυτή τάση.

Το ανησυχητικό φαινόμενο της μείωσης του πληθυσμού στην ηλικιακή ομάδα των 30-44 ετών είναι αξιοσημείωτο, καθώς μειώθηκε κατά 69.000 άτομα σε διάστημα ενός έτους. Η σημαντική αυτή πτώση καταγράφεται και στην αγορά εργασίας, με τους εργαζόμενους στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα να έχουν μειωθεί κατά 37.700 άτομα.

Αυτό το φαινόμενο αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία, καθώς η δημογραφική συρρίκνωση και η γήρανση του πληθυσμού μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξή της στο μέλλον, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, κ. Λιαργκόβας. Ο ίδιος εξηγεί ότι η οικονομική κρίση είχε σοβαρές επιπτώσεις στις νέες γενιές, με πολλούς νέους να αναζητούν καλύτερες ευκαιρίες στο εξωτερικό.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play