Η δημογραφική κρίση στην Ελλάδα φέρνει προκλήσεις που επηρεάζουν την κοινωνική και οικονομική δομή της χώρας. Η οικογένεια αποτελεί θεμέλιο της ελληνικής κοινωνίας, διαμορφώνοντας το κοινωνικό και πολιτιστικό τοπίο της χώρας. Ταυτόχρονα, αποτυπώνει τις προκλήσεις και τις δυναμικές της σύγχρονης εποχής. Το δημογραφικό πρόβλημα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σοβαρότερες προκλήσεις του 21ου αιώνα, με επιπτώσεις σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat (2024), οι οικογένειες στην Ελλάδα κάνουν όλο και λιγότερα παιδιά. Η φορολογική πολιτική που εφαρμόζεται στις οικογένειες με παιδιά επιβαρύνει την οικονομική τους ευημερία, αναδεικνύοντας την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις. Πιο συγκεκριμένα, μόλις το 25,7% των ελληνικών νοικοκυριών έχουν παιδιά, με το 46% αυτών να έχουν μόνο ένα παιδί. Εν τω μεταξύ, το 2023, η φορολογική επιβάρυνση για έναν μέσο εργαζόμενο με δύο παιδιά ήταν 37,1%, υψηλότερη από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που ανέρχεται στο 25,7%.
Η δημογραφική αυτή κρίση εντείνεται από τη συρρίκνωση των οικογενειών και την έλλειψη οικονομικών κινήτρων που θα ενθαρρύνουν την τεκνοποίηση. Ενώ οι ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας απαιτούν άμεσες δράσεις, η Ελλάδα παραμένει πίσω σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης όσον αφορά τη στήριξη των οικογενειών και των παιδιών.
Η έλλειψη προσιτής στέγασης και το υψηλό κόστος διαβίωσης, καθώς και οι χαμηλοί μισθοί και η ανεργία, καθιστούν τη δημιουργία οικογένειας ακόμα πιο δύσκολη. Αν δεν υπάρξει παρέμβαση, η αναλογία ηλικιωμένων πληθυσμών στην Ελλάδα, που φτάνει το 23%, αναμένεται να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια, οδηγώντας σε αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr