Δύσκολη εξίσωση για την επίλυση των δανείων σε ελβετικό φράγκο: Ποιες είναι οι προτάσεις των τραπεζών

Δύσκολη εξίσωση για την επίλυση των δανείων σε ελβετικό φράγκο: Ποιες είναι οι προτάσεις των τραπεζών

Αναζητώντας λύσεις για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, οι τράπεζες προτείνουν νέα σενάρια στους δανειολήπτες. Χιλιάδες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο εξακολουθούν να αναζητούν λύση, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να βρει την κατάλληλη φόρμουλα για την επίλυση του προβλήματος. Η τρέχουσα κατάσταση αφορά περίπου 65.000-70.000 δάνεια, επηρεάζοντας περίπου 200.000 άτομα και οικογένειες. Ειδική ομάδα εργασίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επεξεργάζεται διάφορα σενάρια, με σκοπό να μην επηρεαστούν οι τιτλοποιήσεις του Ηρακλή.

Οι πηγές του Υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι η εξεύρεση μιας λύσης είναι μια δύσκολη εξίσωση, ωστόσο, η επιδίωξη είναι να υπάρξει αποτέλεσμα το καλοκαίρι. Το υπουργείο έχει ανοίξει διάλογο με τις μεγάλες εμπορικές τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδας για περίπου τρεις μήνες, προσπαθώντας να βρουν μια λύση που θα ανακουφίσει τους δανειολήπτες. Στην πρώτη φάση, οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να αναλάβουν μέρος της ζημιάς, αρκεί να μην επηρεάσουν τα εποπτικά τους κεφάλαια, εφόσον υπάρχει έγκριση από τον SSM.

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε λύση θα λαμβάνει υπόψη τη νομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί από δικαστικές αποφάσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, με στόχο να αποφευχθούν αναταράξεις στο τραπεζικό σύστημα. Στόχος είναι να βρεθούν βιώσιμες λύσεις για τους δανειολήπτες.

Αυτή τη στιγμή, οι τράπεζες προτείνουν δύο λύσεις στους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου. Η πρώτη αφορά τη χρήση του εξωδικαστικού μηχανισμού, ενώ η δεύτερη επιτρέπει τη μετατροπή του δανείου από ελβετικό φράγκο σε ευρώ με σταθερό επιτόκιο για τρία χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, αυτές οι προτάσεις δεν φαίνεται να ικανοποιούν τους δανειολήπτες, οι οποίοι ζητούν πιο βιώσιμες λύσεις εμπνευσμένες από ευρωπαϊκή νομολογία, η οποία υποδεικνύει ότι οι δανειολήπτες δεν είχαν σωστή ενημέρωση για τον συναλλαγματικό κίνδυνο.

Μερικές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη εφαρμόσει λύσεις που προτείνονται και από το Σύλλογο Δανειοληπτών ελβετικού φράγκου, όπως η μετατροπή δανείων σε ευρώ με την ισοτιμία της εκταμίευσής τους. Αξιοσημείωτο είναι ότι όταν υπογράφηκαν πολλές από αυτές τις συμβάσεις, η ισοτιμία ευρώ/ελβετικού φράγκου ήταν 1,6, ενώ σήμερα είναι περίπου 0,94. Άλλες χώρες, όπως η Σλοβενία και η Βουλγαρία, έχουν προτείνει την ακύρωση της σύμβασης, επιτρέποντας στους δανειολήπτες να αποπληρώσουν μόνο το κεφάλαιο.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play