ΕΔΕΥΕΠ προγραμματίζει ερευνητικές γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στα ελληνικά θαλάσσια μπλοκ την διετία 2026-2027. Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της για την οικονομική χρήση του 2024, παρέχοντας ένα χρονοδιάγραμμα για τις πιθανές πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις σε θαλάσσια μπλοκ του Ιονίου και της Κρήτης. Η ΕΔΕΥΕΠ εκτιμά ότι μέσα στην επόμενη διετία οι μισθωτές των θαλάσσιων μπλοκ αναμένεται να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τις ερευνητικές γεωτρήσεις στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Η έκθεση, υπογεγραμμένη από τον διευθύνοντα σύμβουλο Άρη Στεφάτο και τον μη εκτελεστικό πρόεδρο Ρίκαρντ Σκούφια, καταγράφει τις εξελίξεις στους τομείς των υδρογονανθράκων, της δέσμευσης και αποθήκευσης CO2, καθώς και των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Μέσα στην επόμενη διετία αναμένονται οι αποφάσεις των μισθωτών για τη διενέργεια των πρώτων ερευνητικών γεωτρήσεων μεγάλου βάθους νερού. Αν αυτές οι έρευνες είναι επιτυχείς, οι εγχώριες παραγωγές υδρογονανθράκων, εκτός του Πρίνου, μπορεί να αρχίσουν να υλοποιούνται εντός της τρέχουσας δεκαετίας, με στόχο την παραγωγή φυσικού αερίου μέχρι το 2030.
Η ΕΔΕΥΕΠ προσδιορίζει ότι οι αποφάσεις για τις επενδύσεις στα κοιτάσματα θα ληφθούν το 2026 – 2027. Ειδικότερα, η έκθεση αναφέρεται σε χρονοδιαγράμματα που αφορούν τις παρατάσεις που έχουν ζητηθεί από τους μισθωτές για τις εξορύξεις.
Στις αρχές του 2024 ολοκληρώθηκε με επιτυχία μία τρισδιάστατη θαλάσσια σεισμογραφική έρευνα στο μπλοκ Νοτιοδυτικά της Κρήτης, πολύ νωρίτερα από τις υποχρεώσεις των μισθωτών. Στο μπλοκ αυτό, η κοινοπραξία ExxonMobil και HELLENiQ ENERGY αποφάσισε να προχωρήσει στη 2η φάση του βασικού σταδίου ερευνών. Στο γειτονικό μπλοκ Δυτικά της Κρήτης, η ίδια κοινοπραξία ζήτησε και έλαβε εξάμηνη παράταση για να αξιολογήσει τα διαθέσιμα γεωφυσικά δεδομένα πριν προχωρήσει στην 2η φάση ερευνών.
Επιπλέον, η ΕΔΕΥΕΠ επισημαίνει την δυναμική που φέρνει η Chevron, η οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε τρεις θαλάσσιες περιοχές, αναγνωρίζοντας την σημαντική πρόοδο στον τομέα της παραγωγής φυσικού αερίου στην Ελλάδα.
Η ΕΔΕΥΕΠ τονίζει ότι η επιτυχής έκβαση των ερευνών θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες ανακάλυψης νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη χώρα, δημιουργώντας παράλληλα θετικές γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις. Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα θαλάσσια μπλοκ υπολογίζονται σε 24 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, ικανές να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr