Ελλάδα στην 6η θέση απορρόφησης κονδυλίων από το RRF στο RGC 2025

Ελλάδα στην 6η θέση απορρόφησης κονδυλίων από το RRF στο RGC 2025

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 6η θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. αναφορικά με την απορρόφηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), όπως αναφέρθηκε σε εκδήλωση στο πλαίσιο του 13ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), το οποίο διοργανώνεται από την εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών (12-14 Μαΐου).

Ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ορέστης Καβαλάκης, τόνισε ότι οι εκταμιεύσεις έφτασαν τα 23,1 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας σε ποσοστό απορρόφησης 59% του συνολικού πακέτου. Επεσήμανε ότι έχουν επιτευχθεί 113 ορόσημα και στόχοι, με άνω των 100 έργων που έχουν εγκριθεί, συνολικής αξίας 21,1 δισ. ευρώ, ενώ οι πληρωμές ανήλθαν σχεδόν στα 10 δισ. ευρώ.

«Ο στόχος για το 2024 έχει επιτευχθεί, ενώ για το 2025 είναι η εκταμίευση 4,9 δισ. ευρώ», τόνισε ο κ. Καβαλάκης, προσθέτοντας ότι αναμένονται 35 συμβάσεις δανεισμού για έργα ύψους 35 δισ. ευρώ. Σημείωσε ότι 15,6 δισ. ευρώ έχουν ήδη εισέλθει στην πραγματική οικονομία και ότι οι αξιοποιημένοι πόροι του Ταμείου αντιστοιχούν περίπου στο 4,5% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι «μέσα στην εβδομάδα κατατίθεται νέο σχέδιο, και ετοιμάζονται το 6ο και 7ο αίτημα εκταμίευσης μέχρι το τέλος του έτους» και υπογράμμισε ότι πρέπει «να κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

Σημείωσε ότι άνω του 50% των δανειακών συμβάσεων αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αναφέρθηκε σε έργα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως έργα 250 εκατ. ευρώ στην Αμφιλοχία και το έργο «Πάτρα έξυπνη πόλη».

Ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων (DG ECFIN) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Luc Tholoniat, υπογράμμισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ήταν «μία μοναδική πρωτοβουλία μετά από τη χειρότερη μεταπολεμική οικονομική κρίση λόγω της Covid-19» και ότι δεν είναι στατικό εργαλείο, αλλά εργαλείο μεταρρύθμισης.

Ο κ. Tholoniat επισήμανε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις 10 χώρες με τις μεγαλύτερες εκταμιεύσεις» και ότι το 2024 έγιναν διπλάσιες πληρωμές σε σύγκριση με το 2023. Τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου και την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Βέττας, υπογράμμισε την ανάγκη «να προετοιμαστούμε να λειτουργήσουμε και χωρίς τους πόρους ενός νέου Ταμείου» και ότι οι επενδύσεις είναι ο μοναδικός τρόπος για να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γιώργος Γαλανός αναφέρθηκε σε δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι τα δάνεια του Ταμείου κατευθύνονται κυρίως σε μεγάλες εταιρίες, ενώ οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις δεν διαθέτουν πληροφορίες για την αξιοποίηση των πόρων.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Δημήτρης Πεφάνης, Διευθυντής του CNN Greece.

Το RGC συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών

Περισσότερες πληροφορίες

Δείτε το συνέδριο ζωντανά

Χορηγός επικοινωνίας ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play