ΕΛΣΤΑΤ αναδεικνύει τα υλικά και κοινωνικά ελλείμματα, αποκαλύπτοντας την έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς και τους πολίτες. Η οικονομική ανισότητα συνεχίζει να διευρύνεται και η φτώχεια να επιδεινώνεται, όπως αποκαλύπτει η νέα έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης. Αν και οι δείκτες του 2024 δεν υποδεικνύουν δραματικές μεταβολές συγκριτικά με το 2023, η συνολική τάση υποδεικνύει στασιμότητα ή επιδείνωση όσον αφορά την ευημερία και την ικανοποίηση των πολιτών. Ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο είναι οι δείκτες ευημερίας, οι οποίοι μετριούνται βάσει της ικανοποίησης σε τρεις τομείς: την προσωπική ζωή, την εμπιστοσύνη προς τους άλλους και την εργασία.
Η έρευνα του 2024 δείχνει ότι οι Έλληνες είναι οι πιο δυσαρεστημένοι από την εργασία τους στην ΕΕ με μέσο όρο ικανοποίησης μόλις 6,8 σε κλίμακα 0-10, ενώ οι Βούλγαροι κατέχουν την τελευταία θέση. Στον δείκτη ικανοποίησης από την προσωπική ζωή, το 23,8% του πληθυσμού δηλώνει χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης, κατατάσσοντας την Ελλάδα ανάμεσα στους πιο δυσαρεστημένους λαούς στην ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη προς τους άλλους, η έρευνα αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στους πιο καχύποπτους λαούς της Ευρώπης, με το 39,2% του πληθυσμού να δηλώνει μηδενική έως χαμηλή εμπιστοσύνη προς τους άλλους. Αυτή η γενικευμένη καχυποψία αντανακλά όχι μόνο την προσωπική ψυχολογία των πολιτών, αλλά και τα χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύνης στους θεσμούς, με το 70% να μην εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη και το 78% να μη θεωρεί αξιόπιστη τη Βουλή και την Κυβέρνηση.
Η συνδυασμένη εικόνα που προκύπτει από την έρευνα υπογραμμίζει τις σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, καθιστώντας την ανάγκη για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και εμπιστοσύνης πιο επιτακτική από ποτέ.
Πηγή περιεχομένου: in.gr