Η μετάβαση στην ανανεώσιμη ενέργεια φέρνει ιστορικές αλλαγές στη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Με δύο σημαντικές εξελίξεις ολοκληρώνεται το πρώτο εξάμηνο για την ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα μας, αποτέλεσμα της πράσινης μετάβασης και της αυξανόμενης συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 81% του μίγματος ηλεκτροπαραγωγής μέχρι το 2030. Η ηλεκτρική ενέργεια φέρνει δύο μεγάλες ανατροπές, οι οποίες ήταν δύσκολο να προβλεφθούν πριν από έξι χρόνια.
Ο λιγνίτης, που για πολλές δεκαετίες ήταν το κυρίαρχο καύσιμο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έχει πλέον σχεδόν εκλείψει. Από το 2019, με την απόφαση της χώρας να επιταχύνει την απανθρακοποίηση στο πλαίσιο του Green Deal, οι μονάδες παραγωγής με καύσιμο τον λιγνίτη σβήνουν σταδιακά. Σύμφωνα με στοιχεία του Green Tank, το πρώτο εξάμηνο του 2025 σημειώθηκε ρεκόρ στις ώρες μηδενικής λιγνιτικής παραγωγής, φτάνοντας τις 817 ώρες, αύξηση 12% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Ειδικότερα, ο Ιούνιος ήταν ο μήνας με τις περισσότερες ώρες που ο λιγνίτης δεν συμμετείχε στην ηλεκτροπαραγωγή, φτάνοντας τις 534 ώρες. Για 20 συνεχόμενες ημέρες, το ενεργειακό μίγμα ήταν καθαρό από λιγνίτη, ενδεικτικό της φθίνουσας σημασίας του στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η λιγνιτική παραγωγή υποχώρησε στα 1.41 TWh, σημειώνοντας νέο ιστορικό χαμηλό.
Ταυτόχρονα, η Ελλάδα καταρρίπτει ρεκόρ ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, όμως οι περικοπές παραγωγής από αυτές έχουν γίνει σημαντική ανησυχία. Σύμφωνα με στοιχεία του Green Tank, το πρώτο πεντάμηνο του 2025 απορρίφθηκαν 975 GWh από ΑΠΕ, υπερδιπλάσια ποσότητα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024. Οι περικοπές τον Μάιο ανήλθαν σε 383 GWh, παρά την αύξηση της εγχώριας ζήτησης κατά 3,8%.
Η λύση για τη μείωση των περικοπών στην παραγωγή από ΑΠΕ φαίνεται να είναι η ανάπτυξη τεχνολογίας αποθήκευσης ενέργειας. Καθώς αυτή η τεχνολογία αρχίζει να αναπτύσσεται στη χώρα, το πρόβλημα της ανισορροπίας στο ηλεκτρικό σύστημα απαιτεί περαιτέρω προσοχή.
Πηγή περιεχομένου: in.gr