Ενίσχυση της ξένης επένδυσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ενίσχυση της ξένης επένδυσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Κορυφαία ονόματα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας έχουν τοποθετηθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο και μία νέα γενιά επενδυτών περισσότερο ποιοτικών και μακροπρόθεσμων, δημιουργείται για τα ελληνικά assets, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Η δίψα των διεθνών επενδυτών για τα ελληνικά assets αυξάνεται κατακόρυφα μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Γεγονός που αποτυπώνεται στις μεγάλες προσφορές για ελληνικά assets, που προσέγγισαν τα 120 δισ. ευρώ, μέσα στο 2024.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η επενδυτική βαθμίδα έχει οδηγήσει σε αύξηση των επενδυτικών θέσεων σε ελληνικές μετοχές κατά 11 δισ. και κατά 5,5 δισ. σε ελληνικά ομόλογα την τελευταία διετία.

Θα πρέπει να σημειώσουμε και τις εισροές ύψους 5 δισ. ευρώ (2,9 δισ. σε μετοχές και 2,1 δισ. σε ομόλογα), σύμφωνα με την ΤτΕ πριν την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, από το δ΄ τρίμηνο του 2022 έως και το γ’ τρίμηνο του 2023.

Η αύξηση του μεριδίου της UniCredit στην Alpha Bank στο 20% ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για συμμετοχή και άλλων ξένων στρατηγικών επενδυτών με επίκεντρο τις τράπεζες και όχι μόνο.

Ακόμη και μέσα στην κρίση, υπήρξαν οι τολμηροί που είδαν ευκαιρίες στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Πρώτος και καλύτερος ο μεγαλοεπενδυτής John Paulson, ο οποίος το 2013 άρχισε να επενδύει σε ελληνικές τράπεζες.

Προσφάτως το Bloomberg, σε μία αναφορά του για το πώς η Ελλάδα μετέτρεψε τη κρίση χρέους σε μία ιστορία επιτυχίας, μας θύμισε την πίστη του καναδού μεγαλοεπενδυτή Πρεμ Γουάτσα στην Ελλάδα.

Οι επενδύσεις της Fairfax σε ελληνικές εταιρείες αντικατοπτρίζουν αυτή την αποκατάσταση, με το μεγαλύτερο στοίχημά της να είναι η Eurobank, ενώ η εταιρεία έχει επίσης αποκτήσει συμμετοχές σε άλλες σημαντικές ελληνικές επιχειρήσεις.

Από τότε, την περίοδο της κρίσης έχουν έλθει τα «πάνω-κάτω». Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και την εμπιστοσύνη των αγορών, τα δημοσιονομικά είναι σε καλό δρόμο.

Κορυφαία ονόματα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας έσπευσαν να τοποθετηθούν στα placements της Εθνικής, της Πειραιώς, καθώς και σε placements μεγάλων εισηγμένων, όπως της Metlen, της Jumbo και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Στα placements της Εθνικής και της Πειραιώς μετείχαν μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι όπως οι Fidelity, Capital Group, Blackrock, Lazard, Norges, Allianz, Wellington, GIC (το sovereign fund της Σιγκαπούρης).

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, που έχει δύναμη πυρός περίπου 1,7 τρισ. δολάρια, ήταν επενδεδυμένο σε 40 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών και έχει επενδύσει περί τα 710 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΧΑΕ, οι μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες, στις οποίες οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές κατέχουν πάνω από το 5% του μετοχικού κεφαλαίου, είναι οι εξής: ΕΘΝΙΚΗ, ALPHA BANK, EUROBANK και άλλες.

Η αύξηση των θέσεων σε ελληνικές μετοχές κατά 11 δισ. και 5,5 δισ. σε ομόλογα, αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών.

Η συμμετοχή μεγάλων επενδυτικών οίκων στις ελληνικές τράπεζες ενισχύει τη θέση της χώρας στην παγκόσμια χρηματοοικονομική αγορά.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας έχει επενδύσει περί τα 710 εκατ. ευρώ, δείχνοντας τη δύναμη της ελληνικής αγοράς.

Loading

Play