Επενδύσεις υπό δυσμενείς συνθήκες για τη βιομηχανία στην Ελλάδα

Επενδύσεις υπό δυσμενείς συνθήκες για τη βιομηχανία στην Ελλάδα

Ελληνική βιομηχανία επενδύει σε δύσκολες συνθήκες, αντιμετωπίζοντας αβεβαιότητα και γραφειοκρατία. Η ελληνική βιομηχανία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολυάριθμες προκλήσεις, οι οποίες δυσκολεύουν την αναπτυξιακή της πορεία. Οι επιχειρηματίες εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την τρέχουσα μακροοικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ οι εξελίξεις στο διεθνές οικονομικό και πολιτικό σκηνικό προσθέτουν περαιτέρω άγχη. Μια πρόσφατη μελέτη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ) σε συνεργασία με την Palmos Analysis αποκαλύπτει ότι οι επιχειρήσεις προχωρούν κυρίως σε επενδύσεις με ίδιους πόρους, χωρίς ουσιαστική στήριξη από το κράτος ή το τραπεζικό σύστημα, και λειτουργώντας σε ένα ασταθές και φορολογικά αβέβαιο περιβάλλον.

Στην ίδια μελέτη, τονίζεται η εκτίμηση του ΣΒΕ για τις σοβαρές αδυναμίες του κράτους όσον αφορά τη χαμηλή παραγωγικότητα και την αργή απορροφητικότητα πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η βιομηχανία κατατάσσει τον υφιστάμενο θεσμικό και διοικητικό πλαίσιο ως εχθρικό προς τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, επισημαίνοντας την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις.

Αναφορικά με τα εμπόδια στις επενδύσεις, η πρόεδρος του ΣΒΕ, Λουκία Σαράντη, επισήμανε τη σημασία ενός αποτελεσματικού πλαισίου ενίσχυσης των επενδύσεων. Τα βασικά εμπόδια, σύμφωνα με τη μελέτη, περιλαμβάνουν το φορολογικό περιβάλλον, την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες, κάτι που καθιστά την Ελλάδα λιγότερο ελκυστική σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πολλές από τις επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει τα τελευταία δύο χρόνια αξιολογούν το περιβάλλον για νέες επενδύσεις ως εντελώς εχθρικό, γεγονός που επισημαίνει τη σοβαρότητα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν. Σημαντική είναι η παρατήρηση ότι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις που επιδεικνύουν επενδυτική δραστηριότητα φαίνεται να έχουν καλύτερες αξιολογήσεις συγκριτικά με τις μικρότερες, που προτιμούν να επικεντρωθούν σε άμεσες ανάγκες.

Η αναγκαιότητα αναθεώρησης του Αναπτυξιακού Νόμου τονίζεται στην μελέτη, καθώς έχει αναγνωριστεί ότι επιβραδύνει τις διαδικασίες και μόνο το 30% των επιχειρήσεων το έχει αξιοποιήσει. Στις μεγαλύτερες εταιρείες, η καινοτομία και οι εξαγωγές θεωρούνται ζωτικής σημασίας, κάτι που λείπει από τις μικρότερες που επικεντρώνονται στην μείωση κόστους.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play