Έρευνα ΕΚΤ: Οι επιπτώσεις της ενεργειακής ακρίβειας στην απασχόληση

Έρευνα ΕΚΤ: Οι επιπτώσεις της ενεργειακής ακρίβειας στην απασχόληση

Η έρευνα της ΕΚΤ αποκαλύπτει τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών ενέργειας στην απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προειδοποιεί ότι οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας θέτουν σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας, κυρίως στις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Όπως αναφέρεται σε πρόσφατη ανάλυση του blog της ΕΚΤ, μια μόνιμη αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10% θα μπορούσε να μειώσει την απασχόληση σε ενεργοβόρους τομείς κατά 1% έως 2%. Οι αρνητικές επιπτώσεις δεν περιορίζονται μόνο στη βιομηχανία αλλά επηρεάζουν και άλλους τομείς, όπως οι υπηρεσίες και το εμπόριο.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, περιοχές της Ευρώπης, όπως η Νότια Γερμανία, η κοιλάδα του Ρουρ και η Βόρεια Ιταλία, είναι περισσότερο εκτεθειμένες, ενώ η Ελλάδα δεν είναι επίσης ασφαλής, με τις ενεργοβόρες βιομηχανίες να εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες. Η αύξηση των τιμών χονδρικής στην ηλεκτρική ενέργεια έχει φτάσει σε επίπεδα πάνω από 100 ευρώ/MWh, επιβαρύνοντας τη συνολική οικονομική ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Η ΕΚΤ επισημαίνει ότι οι αυξήσεις αυτές προκύπτουν από γεωπολιτικές εντάσεις και ανεπαρκείς επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παρά την προσωρινή μείωση των τιμών από τα υψηλά επίπεδα του 2022, οι τιμές της ενέργειας παραμένουν υπερβολικά υψηλές. Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) καταγγέλλει ότι οι τιμές στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά είναι έως και 40% υψηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οι υψηλές τιμές ενέργειας πλήττουν ιδιαίτερα κλάδους όπως η χημική βιομηχανία, η μεταλλουργία και η τσιμεντοβιομηχανία, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να μην μπορούν να μετακυλήσουν αυτές τις αυξήσεις στους πελάτες τους. Εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, η μείωση των πωλήσεων ενδέχεται να οδηγήσει σε απώλειες θέσεων εργασίας.

Η ΕΚΤ υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα, σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πληρώνει 2,5 φορές περισσότερα για ηλεκτρική ενέργεια, γεγονός που απειλεί την οικονομική της ανταγωνιστικότητα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι για κάθε θέση εργασίας που χάνεται στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, μπορεί να χαθούν έως και πέντε θέσεις εργασίας σε άλλους τομείς.

Όσον αφορά τις προτάσεις για την αποφυγή απωλειών θέσεων εργασίας, οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ προειδοποιούν ότι η μετάβαση σε καθαρότερες και φθηνότερες μορφές ενέργειας θα απαιτήσει χρόνο, ενώ αναγνωρίζουν ότι η αγορά εργασίας θα πληγεί. Οι προοπτικές εξαρτώνται από την ικανότητα των εργαζομένων να προσαρμοστούν και να μεταβούν σε νέες θέσεις, κάτι που επιτάσσει τη στήριξη της κινητικότητας και ισχυρές προγράμματα επανεκπαίδευσης.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play