Eurostat: Πρωτοκαθεδρία της Ελλάδας στην εργασία τα Σαββατοκύριακα με αφορμή την Πρωτομαγιά

Eurostat: Πρωτοκαθεδρία της Ελλάδας στην εργασία τα Σαββατοκύριακα με αφορμή την Πρωτομαγιά

Η Ελλάδα διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στην εργασία τα Σαββατοκύριακα σύμφωνα με την Eurostat, με υψηλά ποσοστά και κοινωνικές προκλήσεις. Το 2023, το 22,4% των εργαζομένων στην ΕΕ εργάζονταν συνήθως τα Σαββατοκύριακα, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση της Eurostat, η οποία εστιάζει στην Πρωτομαγιά, μια ημέρα συμβολική για τους αγώνες των εργατών υπέρ των εργασιακών δικαιωμάτων. Η Πρωτομαγιά του 1886 και οι απεργίες των εργατών στο Σικάγο, που διεκδίκησαν 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση και 8 ώρες ελεύθερο χρόνο, αποτελούν τη βάση για αυτή την ημέρα.

Η εργασία τα Σαββατοκύριακα παρουσίασε την υψηλότερη συχνότητα μεταξύ των ειδικευμένων εργατών στη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία (49,5%), καθώς και των εργαζομένων στον τομέα υπηρεσιών και πωλήσεων (48,9%). Οι αυτοαπασχολούμενοι με υπαλλήλους εργάζονταν τα Σαββατοκύριακα σε ποσοστό 46,7%, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε 37,8%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελλάδα κατέχει το υψηλότερο ποσοστό μισθωτών που εργάζονται τα Σαββατοκύριακα στην ΕΕ, φθάνοντας το 32,3%, ακολουθούμενη από την Ιταλία (30,9%) και την Κύπρο (26,4%). Αντίθετα, οι χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά είναι η Λιθουανία (3,0%), η Πολωνία (4,5%) και η Ουγγαρία (6,6%).

Επιπλέον, η κατάσταση της φτώχειας στην Ελλάδα παραμένει ανησυχητική. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, για το 2024, η Ελλάδα είναι η χώρα με το τρίτο υψηλότερο ποσοστό πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην ΕΕ, ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Στην Ελλάδα, το 26,9% του πληθυσμού απειλείται από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, έναντι 21% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Οι φτωχοί και κοινωνικά αποκλεισμένοι στην Ελλάδα ανέρχονται σε 2.740.051 άτομα, και η κατάσταση επιδεινώθηκε το 2024, καθώς περισσότερα από 80.000 άτομα προστέθηκαν στους ήδη φτωχοποιημένους. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι οι πιο ευάλωτες ομάδες, όπως οι άστεγοι και οι Ρομά, δεν περιλαμβάνονται πλήρως στις επίσημες στατιστικές.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play