Οι αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα στην Ευρωζώνη ανησυχούν ολοένα και περισσότερους καταναλωτές. Το να επισκέπτεται κανείς ένα σούπερ μάρκετ σήμερα έχει πάψει να είναι ευχάριστη εμπειρία, καθώς οι τιμές στα βασικά τρόφιμα συνεχίζουν να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, αφήνοντας τους πολίτες σε οικονομική πίεση. Η αύξηση του κόστους των τροφίμων στην Ελλάδα κατά 2,20% τον Αύγουστο του 2025 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους καθιστά την ακρίβεια το κυρίαρχο πρόβλημα για τους πολίτες. Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα έχει αυξηθεί κατά 30%, κάτι που αποδεικνύει ότι η κρίση τιμών δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. Ένας στους τρεις πολίτες της ζώνης του ευρώ ανησυχεί αν θα μπορέσει να καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες, καθώς οι τιμές παραμένουν κατά 30% υψηλότερες σε σχέση με πριν την πανδημία.
Η ακρίβεια στα τρόφιμα πλήττει ιδιαίτερα τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα, όπου η προμήθεια ενός γεύματος καθημερινά καταναλώνει μεγαλύτερο ποσοστό του προϋπολογισμού τους. Η σταθερότητα τιμών στα τρόφιμα αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς επηρεάζει σημαντικά τη νομισματική πολιτική.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ο πληθωρισμός των τροφίμων είναι ο υψηλότερος από τις τέσσερις κατηγορίες του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (HICP), φτάνοντας το 3,2%. Εν τω μεταξύ, οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς επηρεάζουν καθημερινά τις καταναλωτικές αποφάσεις, γεγονός που είναι κρίσιμο για τη σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ.
Καθώς οι τιμές των τροφίμων εξακολουθούν να ανηφορίζουν, είναι επιτακτική ανάγκη να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις και να κατανοήσουμε τους παράγοντες που τις οδηγούν. Από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι τις κλιματικές αλλαγές, διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν την αγορά τροφίμων, προκαλώντας έτσι έναν αναπόφευκτο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των καταναλωτών.
Πηγή περιεχομένου: in.gr