Εξωδικαστικός μηχανισμός: Πώς επιτυγχάνονται οι διαγραφές δανείων

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Πώς επιτυγχάνονται οι διαγραφές δανείων

Ανακαλύψτε τον εξωδικαστικό μηχανισμό που προσφέρει διαγραφές δανείων και την επίδραση του στην οικονομία. Οι οφειλέτες που εντάχθηκαν στον εξωδικαστικό μηχανισμό κατάφεραν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη από την αναδιάρθρωση των δανείων τους, συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων. Από τη διαγραφή οφειλών προς το Δημόσιο και τους χρηματοπιστωτικούς φορείς, η συνολική αξία φτάνει τα 3,61 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, το μέσο κούρεμα για τις οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχεται στο 15%, ενώ για τις οφειλές προς χρηματοπιστωτικούς φορείς φτάνει το 30,4%. Περίπου το 50% των οφειλών προς τις τράπεζες έλαβαν κούρεμα άνω του 30%, δείχνοντας τη σημαντική ανακούφιση που προσφέρει ο μηχανισμός.

Αναφορικά με τις ολοκληρωμένες ρυθμίσεις, το μέσο κούρεμα για τα στεγαστικά δάνεια αγγίζει το 13%, για τα καταναλωτικά το 35,39% και για τα επιχειρηματικά το 30,65%. Ο αντίκτυπος των ρυθμίσεων είναι ακόμα πιο εμφανής στους δανειολήπτες των τραπεζών και των servicers, όπου το 32,16% των περιπτώσεων παρουσίασε διαγραφές που ξεπέρασαν το 50%. Ωστόσο, το κούρεμα για τις οφειλές προς το Δημόσιο ήταν λιγότερο ευνοϊκό, καθώς το 49,83% των ρυθμίσεων δεν περιλάμβαναν διαγραφή.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από την 1η Μαΐου έχει τεθεί σε εφαρμογή μια βελτιωμένη πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, με σκοπό την διεύρυνση της πρόσβασης σε περισσότερους πολίτες, περιλαμβανομένης της μεσαίας τάξης. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν την υποχρεωτική πρόταση ρύθμισης από τους πιστωτές για οφειλές έως 300.000 ευρώ που βρίσκονται σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών, γεγονός που αποδεικνύει τη δέσμευση για την υποστήριξη των πολιτών με οικονομικές δυσκολίες.

Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση, στοιχεία από την Eurostat (2023) δείχνουν ότι το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα είναι στο 93,3% του ΑΕΠ, κατατάσσοντας τη χώρα στην 16η θέση μεταξύ των κρατών-μελών. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025, είχαν ολοκληρωθεί 31.953 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 10,45 δισ. ευρώ.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play