ΓΣΕΕ: Αδιάλειπτη στήριξη στην αποκατάσταση του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων

ΓΣΕΕ: Αδιάλειπτη στήριξη στην αποκατάσταση του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων

«Η πρόσκληση διαλόγου του Υπουργείου Εργασίας προς τους κοινωνικούς εταίρους για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις συμπίπτει με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την εργατική Πρωτομαγιά» αναφέρει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) σε ανακοίνωσή της και τονίζει ότι κεντρικό αίτημα της Συνομοσπονδίας και του κόσμου της μισθωτής εργασίας είναι η αποκατάσταση του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, «που κατέρρευσε με τις μνημονιακές ρυθμίσεις, καθιστώντας τη χώρα μας ευρωπαίο παρία ως προς την διασφάλιση όχι μόνο των εργασιακών, αλλά και των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Στην επιστολή προς τους εταίρους, η Υπουργός Εργασίας προαναγγέλλει την έναρξη διαλόγου, με σκοπό τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του ποσοστού κάλυψης εργαζομένων από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία 2022/2041.

Η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι θα συμμετάσχει στον διάλογο, ωστόσο τα περιγραφόμενα στην επιστολή καλύπτουν μόνο τμήμα των αιτημάτων της Συνομοσπονδίας και των εργαζομένων.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Ο θεσμός των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να λειτουργήσει παρά μόνο με ακηδεμόνευτες από το κράτος διαδικασίες και με την πλήρη επαναφορά του πλαισίου, που περιλαμβάνει τη μετενέργεια, την επεκτασιμότητα, τη συρροή και την καθολικότητα» ξεκαθαρίζει η ΓΣΕΕ.

Όπως υπογραμμίζει, «η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου της εργασίας τάσσεται υπέρ της επαναφοράς του θεσμού στην προ μνημονίου μορφή του. Το 86% των ερωτώμενων σε πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) υποστηρίζει την καθολική κάλυψη όλων των εργαζομένων και την υποχρεωτική ισχύ για όλες τις επιχειρήσεις των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Σήμερα, λιγότερο από το ένα τρίτο των εργαζομένων καλύπτεται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Η θεσμική αυτή ανωμαλία θα πρέπει άμεσα να θεραπευθεί, καθώς είναι βασική υπεύθυνη για την καθήλωση των μισθών και τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

«Αν πράγματι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τον ελεύθερο κοινωνικό διάλογο, τη βελτίωση των όρων ζωής και εργασίας, την αύξηση της παραγωγικότητας, τότε θα πρέπει να προχωρήσει σε γενναίες πρωτοβουλίες» προσθέτει η Συνομοσπονδία.

Loading

Play