Η ανάγκη αλλαγής αντίληψης για τις μικρές επιχειρήσεις σύμφωνα με τον Θ. Κοντογεώργη

Η ανάγκη αλλαγής αντίληψης για τις μικρές επιχειρήσεις σύμφωνα με τον Θ. Κοντογεώργη

Στο δεύτερο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας που διοργανώνει ο Economist, μίλησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης. Ο καθοριστικός ρόλος τους στην οικονομική και κοινωνική δομή, τις καθιστά βασικό παράγοντα ανταγωνιστικότητας και κλειδί για κάθε μετάβαση σε πιο δυναμικά πρότυπα ανάπτυξης, τόνισε. Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην συζήτηση που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη σχέση ανταγωνιστικότητας και συνοχής και το πώς αυτή επηρεάζει τις προς χρηματοδότηση πολιτικές.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανέφερε ο υφυπουργός, είναι η ραχοκοκαλιά όχι μόνο της ελληνικής, αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας με πολύ υψηλά ποσοστά. Η παρουσία των ΜμΕ στην ελληνική οικονομία είναι ισχυρότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε. σε τρεις άξονες: ως ποσοστό στο σύνολο των επιχειρήσεων, στην απασχόληση εργαζομένων και στην προστιθέμενη αξία. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη στην Ελλάδα είναι η δυναμική των πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 46,8% της συνολικής απασχόλησης στη χώρα.

Η κυβέρνηση εκπονεί την Εθνική Στρατηγική για την Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη, την οποία συνδιαμορφώνει με τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, με στόχο την ευημερία των τοπικών οικονομιών. Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί κεντρικό στοιχείο της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης, διαθέτοντας σημαντικούς πόρους μέσω διαφόρων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν είναι απλώς αριθμοί σε στατιστικούς πίνακες. Είναι ο παλμός των τοπικών κοινωνιών, η κινητήρια δύναμη που συγκρατεί τις περιφέρειες και μπορεί να τις μετατρέψει σε δυναμικούς πόλους ανάπτυξης. Κάθε μικρή βιοτεχνία, κάθε οικογενειακή επιχείρηση συμβάλλει στην οικοδόμηση της ανταγωνιστικότητας της περιφέρειάς της.

Το όραμα της κυβέρνησης είναι μία χώρα με διαφοροποιημένες περιφέρειες και ευκαιρίες. Πρέπει να σπάσουμε το φαύλο κύκλο μιας αντίληψης ότι η μικρή επιχείρηση θα παραμείνει μικρή. Αυτό απαιτεί εργαλεία ίσων ευκαιριών και πρόσβαση σε προσιτό τραπεζικό δανεισμό, κατέληξε ο Θ. Κοντογεώργης.

Loading

Play