Η χρηματοοικονομική κατάσταση επηρεάζει την ευτυχία μας: Τι αποκαλύπτει διεθνής έρευνα

Η χρηματοοικονομική κατάσταση επηρεάζει την ευτυχία μας: Τι αποκαλύπτει διεθνής έρευνα

Διεθνής έρευνα αναδεικνύει τη σύνδεση οικονομικής κατάστασης και ευτυχίας σε 30 χώρες. Η παροιμία ότι «τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία» μπορεί να έχει κάποια βάση, ωστόσο, η πρόσφατη έρευνα της δημοσκοπικής εταιρείας Ipsos αποκαλύπτει ότι η έλλειψη χρημάτων οδηγεί στη δυστυχία. Η προσωπική οικονομική κατάσταση είναι ο κυριότερος παράγοντας που επηρεάζει τη δυστυχία στη ζωή μας. Σύμφωνα με τον Δείκτη Ευτυχίας 2025, ο οποίος προκύπτει από έρευνες σε 30 χώρες, η οικονομική πραγματικότητα παίζει καθοριστικό ρόλο, ανεξάρτητα από ηλικία ή γεωγραφική τοποθεσία.

Η έρευνα διαπιστώνει επίσης ότι οι αντιλήψεις περί ευτυχίας διαφέρουν. Η ηλικία, το εισόδημα και ο τόπος διαμονής είναι παράγοντες που επηρεάζουν την αντίληψή μας για την ευτυχία. Αντίθετα με την πεποίθηση ότι τα νιάτα φέρνουν την ευτυχία, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας.

Εντούτοις, μια ανησυχητική διαπίστωση είναι ότι οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες αναφέρουν χαμηλότερα επίπεδα ευτυχίας σε σύγκριση με 14 χρόνια πριν. Η Τουρκία, η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφουν τις μεγαλύτερες πτώσεις στην ευτυχία, ενώ η Ισπανία παρουσιάζει αξιοσημείωτη βελτίωση.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι εξελίξεις είναι λιγότερο ενθαρρυντικές, με τη χώρα μας να κατατάσσεται στην 81η θέση σε 147 χώρες, σημειώνοντας πτώση κατά 17 θέσεις. Αν και το ΑΕΠ έχει ανακάμψει, η αγοραστική δύναμη θα χρειαστεί χρόνο για να επιστρέψει στα προμνημονιακά επίπεδα. Η σύνθεση της ευτυχίας είναι σύνθετη, καθώς η έρευνα δείχνει ότι οι ανθρώπινες σχέσεις και οι οικογενειακοί δεσμοί είναι οι κυριότεροι παράγοντες που προσδιορίζουν την ευτυχία, αν και οι αντιλήψεις διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play