Η Ελλάδα έχει καταφέρει να επιτύχει σημαντική μεγέθυνση της οικονομίας της. Ωστόσο, για να συνεχίσει την δυναμική της ανάπτυξη, είναι απαραίτητο να στηριχθεί από μία πιο αποφασιστική Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου AKTOR, Αλέξανδρος Εξάρχου, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον Daniel Franklin, executive editor του «The Economist» στο 29ο Government Roundtable του Economist που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Ο κ. Εξάρχου υπογράμμισε ότι προϋπόθεση για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Ελλάδας είναι μία Ευρώπη που αναπτύσσεται και επιταχύνει την ολοκλήρωσή της. Κάτι τέτοιο είναι επιτακτικό, καθώς έχουν ανακύψει νέοι κανόνες στην παγκόσμια διακυβέρνηση, με το δίκαιο του ισχυρότερου να επικρατεί, όπως συνέβαινε στις προπολεμικές δεκαετίες. Ο επικεφαλής του Ομίλου εκτίμησε ότι η νέα αυτή κατάσταση και η προβολή ισχύος από τρίτες χώρες θα αναγκάσει την Ευρώπη να αλλάξει τους κανόνες με τους οποίους λειτουργεί. Εάν η ΕΕ καταφέρει να λαμβάνει πιο γρήγορες και δυναμικές αποφάσεις ώστε να απαντήσει στους ανταγωνιστές της στον κόσμο, η οικονομία της θα αναπτυχθεί ταχύτερα και θα γίνει ισχυρότερη από ποτέ. Σε περίπτωση αποτυχίας, οι επιπλοκές θα είναι σοβαρές, πρόσθεσε.
Και επισήμανε ότι η ΕΕ σπανίως λειτουργεί ως ένωση κρατών – κάτι που έγινε μόνο κατά την πανδημία – και στο παρελθόν είχε αφήσει την Ελλάδα πολλές φορές να αντιμετωπίσει μείζονες κρίσεις μόνη της. Μνημόνευσε, επίσης, τις πιέσεις που είχαν ασκήσει στην Ελλάδα διάφορα κράτη-μέλη κατά τη διάρκεια της κρίσης, γεγονός που ενέτεινε την ύφεση, αλλά και επιτάχυνε τη λήψη μέτρων προστασίας της χώρας από εξωτερικές εξαρτήσεις, ενισχύοντας έτσι τη θέση της στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο κ. Εξάρχου τοποθετήθηκε και για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, παρατηρώντας ότι έχει επιτύχει ένα μικρό θαύμα, δεδομένων των προηγούμενων συνθηκών της τελευταίας δεκαετίας. Υπογράμμισε ότι η χώρα επιβίωσε από μία μεγάλη κρίση, έχοντας το σκληρότερο νόμισμα του κόσμου και επανάκτησε την ισχύ της. Μάλιστα, σημείωσε ότι οι Έλληνες διαθέτουν τεράστια αποθέματα αντοχής και ανθεκτικότητας, στοιχεία που εξηγούν τις δυναμικές αυτής της επιτυχίας.
Ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι η απόφαση της Winex Investments να εμπλακεί στις κατασκευές και της Thrivest Holdings στον τραπεζικό τομέα, αν και κάποιοι προειδοποιούσαν για πιθανές αρνητικές προοπτικές, έχει αποδειχθεί ορθή, καθώς και οι δύο εταιρείες εξήλθαν από τη διαδικασία της εξυγίανσης και του μετασχηματισμού ισχυρότερες από ποτέ. Σχολίασε επίσης ιδιαίτερα θετικά την πρόταση εξαγοράς του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών από την Euronext, η οποία αντανακλά την πρόοδο που έχει επιτύχει η χώρα.
Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Εξάρχου, ο κλάδος των κατασκευών καταγράφει ανεκτέλεστο ρεκόρ ύψους 16 δισ. ευρώ, το οποίο θα απαιτήσει αρκετά χρόνια για την υλοποίηση του. Πρόβλεψε ότι μετά την ολοκλήρωση τους, θα υπάρξει μία εύλογη κάμψη στον κλάδο και γι’ αυτό τον λόγο, ο Όμιλος AKTOR προγραμματίζει στρατηγικό πλάνο επέκτασης σε νέους τομείς. Μάλιστα, έκανε ειδική μνεία στην αγορά της Ρουμανίας, η οποία δρομολογεί την δημοπράτηση μεγάλου αριθμού έργων υποδομών, αποτελώντας έναν βασικό πυλώνα ανάπτυξης του Ομίλου στο μέλλον.
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι COMMUNICATION SUPPORTER του «29th Annual Government Roundtable – Walking steadily across a tightrope of uncertainty»
Φωτογραφίες από το συνέδριο:
https://www.amna.gr/video-services/544358/Corporate%20Videos (YouTube)
https://www.youtube.com/user/AMNAwebTV (YouTube)
https://we.tl/SG16Qml4bD (φυσικά άρχεια)
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ