Η Ελλάδα εμφανίζει χαμηλούς δείκτες διαφθοράς και παραγωγικότητας σύμφωνα με νέα έκθεση του ΟΟΣΑ. Η Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ουγγαρία, κατατάσσεται μεταξύ των χωρών με τον χαμηλότερο έλεγχο διαφθοράς ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Η χώρα μας παρουσιάζει την υψηλότερη αντίληψη για την ύπαρξη διαφθοράς, ειδικά στον δημόσιο τομέα. Η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ για τις ευρωπαϊκές οικονομικές προοπτικές (OECD Economic Surveys: European Union and Euro Area 2025) επιβεβαιώνει την κατάσταση αυτή.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα λαμβάνει τη δεύτερη χαμηλότερη βαθμολογία στον Δείκτη Ελέγχου της Διαφθοράς του ΟΟΣΑ για το 2023, με μόλις 0,098. Η Ουγγαρία καταγράφει βαθμολογία 0, με το άριστα να είναι το 2,5 και το κατώτατο το -2,5. Στον τομέα της αντίληψης διαφθοράς, η Ελλάδα είναι και πάλι ουραγός, συγκεντρώνοντας μόλις 41 μονάδες με άριστα το 100, ακολουθούμενη από την Ουγγαρία που έχει 49.
Στον τομέα της παραγωγικότητας, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση με δείκτη 38,82 στο πραγματικό ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας, υποδηλώνοντας μια κρίσιμη ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και βελτιώσεις. Η έκθεση του ΟΟΣΑ καταδεικνύει την επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρώπη λόγω των γεωπολιτικών προκλήσεων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις.
Η αναγκαιότητα εμβάθυνσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η προσαρμογή της οικονομικής πολιτικής για να στηρίξει την ανάπτυξη, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την αναμόρφωση της οικονομίας της Ευρώπης και, κατ’ επέκταση, της Ελλάδας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr