Η Ελλάδα πίσω στην ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων

Η Ελλάδα πίσω στην ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων

Η Ελλάδα υστερεί στην ψηφιοποίηση, με χαμηλά ποσοστά επαγγελματιών στον τομέα των ΤΠΕ. Παρά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σε παγκόσμιο ψηφιακό κόμβο, η χώρα συνεχίζει να κατατάσσεται χαμηλά στην ψηφιοποίηση. Σύμφωνα με μια νέα εκτενή έρευνα της Eurostat, η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά την απασχόληση επαγγελματιών πληροφορικής. Μόνο το 2,5% των εργαζομένων στην Ελλάδα εργάζεται στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), συγκριτικά με τον μέσο όρο της ΕΕ που ανέρχεται στο 5%. Αυτή η κατάσταση δεν είναι παράξενη, αν λάβουμε υπόψη ότι ακόμη και βασικές ψηφιακές υπηρεσίες, όπως η τηλεδιοίκηση στα τρένα, δεν έχουν ολοκληρωθεί σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Η εικόνα επιδεινώνεται καθώς η Ελλάδα βρίσκεται προτελευταία στην απασχόληση επαγγελματιών πληροφορικής στην Ευρώπη, πίσω από τη Βουλγαρία. Η Σουηδία, αντιθέτως, κατέχει την πρωτοκαθεδρία με ποσοστό 8,7% ειδικών στον τομέα ΤΠΕ, ακολουθούμενη από χώρες όπως το Λουξεμβούργο και η Φινλανδία. Στην τελευταία θέση της κατηγορίας είναι η Ρουμανία, με ποσοστό 2,8%.

Σύμφωνα με πρόσφατες εκθέσεις, η ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι αργή, με πολλές επιχειρήσεις να μη διαθέτουν ούτε στοιχειώδη ψηφιακή υποδομή. Σχεδόν το 46% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα υπολείπεται του βασικού επιπέδου ψηφιοποίησης, και μόνο το 2,8% επιτυγχάνει πολύ υψηλά επίπεδα ψηφιοποίησης. Στον αντίποδα, στην ΕΕ, σχεδόν το 65% των επιχειρήσεων έχει πετύχει το βασικό επίπεδο ψηφιοποίησης και πάνω.

Η καθυστέρηση στην ψηφιοποίηση οφείλεται κυρίως στον δομικό χαρακτήρα της ελληνικής οικονομίας. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων είναι μικρές και πολύ μικρές, κάτι που οδηγεί σε χαμηλή υιοθέτηση προηγμένων ψηφιακών λύσεων. Παράλληλα, οι υψηλές δεξιότητες των νέων Ελλήνων δεν μεταφράζονται σε αντίστοιχες επαγγελματικές ευκαιρίες, με αποτέλεσμα οι νέοι να μειώνονται στην αγορά εργασίας.

Εν τέλει, το πρόβλημα δεν έγκειται στις ψηφιακές δεξιότητες των Ελλήνων εργαζομένων, αλλά στην απουσία στρατηγικών από τις επιχειρήσεις για την ψηφιοποίηση τους. Παρά τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης για την ψηφιακή μετάβαση, οι μικρές επιχειρήσεις εξακολουθούν να αποκλείονται από πολλά έργα ψηφιοποίησης.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play