Τα έργα υποδομής που σχεδιάζονται στην Ελλάδα και πώς αυτά θα επηρεάσουν το μέλλον των εμπορευματικών μεταφορών και logistics συζητήθηκαν στο πάνελ με θέμα: ‘Σύνδεση κρίσιμων εγκαταστάσεων με το δίκτυο της χώρας’ που οργανώθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου του ECONOMIST που πραγματοποιείται σήμερα (30 Απριλίου) στην Αθήνα.
Έμφαση δόθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης του σιδηροδρομικού δικτύου, ο ρόλος του οποίου κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός για το κομμάτι των μεταφορών.
«Η Ελλάδα κατέχει μια σημαντική γεωπολιτική θέση και έχει κληθεί να αντιμετωπίσει προκλήσεις, όπως η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία». Ειδικότερα, ο Θανάσης Τσιάνος, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Μηχανικών Συγκοινωνιών, τόνισε τις προκλήσεις που προκύπτουν από τη χρήση νέων τεχνολογιών και την κλιματική κρίση.
Αναφερόμενος στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στον τομέα των logistics, δήλωσε: «Στα επόμενα χρόνια θα δούμε πράγματα που δεν τα φανταζόμαστε. Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα δημιουργήσει εντελώς νέες συνθήκες». Προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναπτύξει ανθρώπινο δυναμικό ικανό να σχεδιάζει και να διαχειρίζεται έξυπνες υποδομές.
Ο κ. Τσιάνος επεσήμανε ότι η εφοδιαστική αλυσίδα συνεισφέρει κατά 11,5% στο ΑΕΠ της χώρας και απασχολεί περίπου 225.000 άτομα. «Το 2023 το 96,4% των εμπορευμάτων μεταφέρθηκε μέσω θάλασσας, το 3,5% οδικώς και μόλις το 0,1% σιδηροδρομικώς». Σήμερα υλοποιούνται έργα αξίας άνω των 25 δισ. ευρώ που θα ενισχύσουν τον χάρτη των μεταφορών.
Η Πολιτεία, όπως ανέφερε, τα προηγούμενα 40 χρόνια επικέντρωσε την προσοχή της στην ανάπτυξη του οδικού δικτύου και τώρα είναι η ώρα να δώσει έμφαση στον σιδηρόδρομο, ο οποίος αποτελεί τη λύση στις εμπορευματικές μεταφορές.
Ο κ. Τσιάνος τόνισε ότι «η ενδοχώρα για τον ελληνικό σιδηρόδρομο δεν είναι η Ελλάδα αλλά τα Βαλκάνια και κατ’ επέκταση η Ευρώπη», και επεσήμανε την ανάγκη για στρατηγικές συμφωνίες για την καλύτερη σύνδεση.
Αναφερόμενος στο σχέδιο της Ευρώπης για ένα μεγάλο σιδηροδρομικό δίκτυο, το χαρακτήρισε φιλόδοξο, καθώς στοχεύει στον διπλασιασμό των εμπορευματικών μεταφορών έως το 2050.
Καταλήγοντας, επισήμανε ότι η χώρα χρειάζεται υψηλή συνδεσιμότητα του σιδηρόδρομου με λιμάνια και βιομηχανικές περιοχές, ψηφιοποίηση διαδικασιών και μείωση γραφειοκρατίας.
«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η πραγματική απελευθέρωση της αγοράς, η οποία δεν έχει πετύχει», δήλωσε ο Βασίλης Μαγκλάρας, διευθύνων σύμβουλος του Θριάσιου Κέντρου Logistics, αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εμπορευματικές μεταφορές στην Ελλάδα.
Ο κ. Μαγκλάρας επισήμανε ότι «ο τομέας των μεταφορών αποτελεί έναν από τους πιο ραγδαία αναπτυσσόμενους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας» και τόνισε τη σημασία της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας για την ανάπτυξη του τομέα των logistics.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, δήλωσε ότι «πρέπει να δούμε αυτό το έργο ως ένα παράδειγμα στρατηγικής διασύνδεσης κρίσιμων εγκαταστάσεων με το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκτυο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ