Για την επανάσταση που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη (AI) στο χώρο της υγείας στη χώρα μας, μίλησε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα του «Second European Business Summit» που οργανώνει ο Economist στην Αθήνα.
Όπως επισήμανε, η ψηφιοποίηση στην υγεία έχει διαγράψει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια, καθώς και μόνο το gov.gr αποτελεί μια τεράστια θετική μεταβολή στην ζωή των Ελλήνων.
«Έχουμε δυστυχώς μία έμφυτη τάση να βλέπουμε τα αρνητικά. Η αλήθεια είναι πως το 2025 η Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη από ότι ήταν πριν από μερικά χρόνια καθώς σήμερα είναι μία από τις τρεις πιο προηγμένες ψηφιακά χώρες στην Ε.Ε όσον αφορά την Υγεία», τόνισε με έμφαση ο υπουργός Υγείας. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στις ψηφιακές εφαρμογές στο χώρο της Υγείας, έκανε λόγο για την καθολική Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, η οποία αγγίζει πλέον το 100% των συνταγών. Με την άυλη συνταγογράφηση ελέγχουμε όλα τα δεδομένα και συλλέγουμε πολλά από αυτά, συμβάλλοντας στη δημιουργία μητρώου για αρκετές ασθένειες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, όταν γνωρίζεις πόσοι παίρνουν φάρμακα για το Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα, γνωρίζεις και πόσοι είναι αυτοί οι ασθενείς.
Αναφερόμενος στην εφαρμογή my health, είπε ότι ήδη κάνει τη ζωή των Ελλήνων ευκολότερη σε σχέση με τις υπηρεσίες Υγείας.
«Στο κινητό τους πλέον, στα χέρια τους, έχουν ένα πλήρη ιατρικό φάκελο, ο οποίος περιέχει όλες τις διαγνωστικές εξετάσεις τους, τα φάρμακα που λαμβάνουν, τις επεμβάσεις που έχουν κάνει αλλά και την δυνατότητα που τους δίνει η εφαρμογή αυτή να κλείνουν ραντεβού με γιατρό.
Μειώσαμε το χρόνο από δύο μήνες σε 48 ώρες για την αναμονή να κλείσει κάποιος ραντεβού σε ένα γιατρό του ΕΟΠΥΥ, τόνισε και πρόσθεσε: «Τέτοιου επιπέδου υπηρεσίες δεν υπάρχουν πουθενά στην Ευρώπη αν εξαιρέσει ίσως κάποιος την Εσθονία.
Στις αρχές του 2026 που θα ολοκληρωθεί όλο το έργο που αφορά την ιχνηλάτηση των ασθενών στις εφημερίες, κάθε ασθενής πριν ξεκινήσει από το σπίτι του θα γνωρίζει σε ποιο νοσοκομείο θα ήταν καλύτερο να απευθυνθεί σε τυχόν έκτακτο περιστατικό, πρόσθεσε.
Όλα αυτά όμως δε βοηθούν μόνο τον πολίτη, επισήμανε ο υπουργός Υγείας, αλλά ελέγχουν και τις δαπάνες του κράτους, δίνοντας την δυνατότητα να τοποθετηθούν κονδύλια σε άλλους τομείς της υγείας που είναι απαραίτητα.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας για την τεχνητή νοημοσύνη, είπε ότι η Ελλάδα έχει επιλεγεί ανάμεσα σε 7 ευρωπαϊκές χώρες για να εγκατασταθεί ένα εργοστάσιο τεχνητής νοημοσύνης και όπως τόνισε «ήδη ξεκινά ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος».
Μάλιστα, προέβλεψε ότι ο κλάδος που θα έχει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη λόγω της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι ο κλάδος της Υγείας, καθώς με τον έλεγχο του γονιδιώματος θα οδηγηθούμε σε εξατομίκευση νέων θεραπειών για τους ασθενείς.
«Μιλάμε για μία επανάσταση με την AI και επιτέλους για μια φορά θα είμαστε από τους πρωτοπόρους στον κόσμο σε αυτή την πρωτόγνωρη αλλαγή», τόνισε.
Μιλώντας για τις επιχειρήσεις, ο υπουργός Υγείας είπε ότι τα επιμελητήρια οφείλουν να εξηγήσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις την τεχνητή νοημοσύνη και να τις παροτρύνουν να την εφαρμόσουν για να εξελιχθούν και να επιβιώσουν. «Στοχεύουμε να είμαστε από τους πρώτους και όχι από τους τελευταίους στο νέο κόσμο. Τα νέα αυτά ψηφιακά εργαλεία, δίνουν την δυνατότητα και στις μικρές επιχειρήσεις να μπορούν να ανταγωνίζονται τις μεγάλες.»
Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας, κατέληξε λέγοντας ότι δεν πρέπει να μας τρομάζει το ενδεχόμενο πως η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τον άνθρωπο, αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε ότι θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας καθώς ο άνθρωπος θα κληθεί στο άμεσο μέλλον να κάνει διαφορετικές εργασίες με άξονα την AI.
To ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι COMMUNICATION SUPPORTER του «Second European Business Summit – How can Greek SMEs fuel innovation, competitiveness and prosperity in a volatile global economy?»
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ