Η Κομισιόν εξετάζει τις αθέμιτες πρακτικές της Shein στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με το Δίκτυο Συνεργασίας για την Προστασία των Καταναλωτών (CPC), έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις πρακτικές του ηλεκτρονικού κολοσσού Shein, οι οποίες παραβιάζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο για τους καταναλωτές. Η Κομισιόν ζητά από τη Shein να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία της ΕΕ, καθώς η εταιρεία βρίσκεται υπό έρευνα. Σημαντικές ευθύνες ανήκουν στις εθνικές αρχές των Βελγίου, Γαλλίας, Ιρλανδίας και Ολλανδίας, οι οποίες διευθύνουν τη δράση υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η έρευνα αφορά πληθώρα αμφισβητούμενων πρακτικών κατά τις αγορές στην Shein. Μεταξύ άλλων, εντοπίζονται ψευδείς εκπτώσεις, τακτικές πίεσης για ολοκλήρωση αγορών και παραπλανητικές πληροφορίες για τα δικαιώματα των καταναλωτών. Το Δίκτυο CPC διερευνά εάν η Shein παρέχει σαφείς πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα επιστροφής προϊόντων. Παράλληλα, η επιχείρηση καλείται να αποδείξει τη συμμόρφωσή της με τις υποχρεώσεις της για τη διασφάλιση ενός ασφαλούς διαδικτυακού περιβάλλοντος.
Η Shein έχει προθεσμία ενός μήνα να απαντήσει στα ευρήματα του Δικτύου και να προτείνει λύσεις για την επίλυση των ζητημάτων που έχουν ανακύψει. Εάν δεν αντιμετωπιστούν επαρκώς οι ανησυχίες του CPC, οι εθνικές αρχές ενδέχεται να επιβάλλουν κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων προστίμων που θα υπολογίζονται με βάση τον ετήσιο τζίρο της εταιρείας. Η Shein έχει αναγνωριστεί ως Very Large Online Platform (VLOP) και είναι υποχρεωμένη να συμμορφώνεται με αυστηρές απαιτήσεις βάσει του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες.
Πηγή περιεχομένου: in.gr