Η εστίαση στην Ελλάδα πλήττεται από μείωση τζίρου λόγω ακρίβειας και αλλαγής καταναλωτικών συνηθειών. Μπορεί η Ελλάδα να απολαμβάνει μια ικανοποιητική τουριστική χρονιά, ωστόσο, η κατάσταση στον τομέα της εστίασης είναι ανησυχητική. Η εικόνα του κλάδου δείχνει τάσεις συρρίκνωσης, καθώς η ακρίβεια αναγκάζει τόσο τους ντόπιους όσο και τους τουρίστες να περιορίζουν τις εξόδους τους για φαγητό. Το δεύτερο τρίμηνο του 2025, ο τζίρος στην εστίαση σημείωσε μείωση 2,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024, φτάνοντας τα 2.729.441 χιλ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι καταναλωτές στρέφονται ολοένα περισσότερο στη διατροφή στο σπίτι, με πολλούς τουρίστες να προτιμούν την προμήθεια τροφίμων από σουπερμάρκετ και την ετοιμασία γευμάτων στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.
Η μείωση του τζίρου είναι πιο έντονη σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, ενώ αυξάνεται η ανησυχία για την πορεία της εστίασης κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, όπου συνήθως κορυφώνεται η τουριστική κίνηση.
Η κατάσταση στη Σαντορίνη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς οι τουρίστες δείχνουν να προτιμούν άλλες επιλογές. Σύμφωνα με στοιχεία της Ferryhopper, παρατηρείται σημαντική πτώση στις τουριστικές αφίξεις. Η ανασφάλεια που προκλήθηκε από τις σεισμικές δονήσεις στην αρχή του χρόνου φαίνεται να επηρεάζει τις τουριστικές τάσεις του νησιού.
Το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) επισημαίνει τη δραματική μείωση στις αφίξεις στις Κυκλάδες, με τη Σαντορίνη να καταγράφει πτώση 19% σε διεθνείς αφίξεις, ενώ οι εκτιμήσεις για τις απώλειες κυμαίνονται στο 10%-15% σε σχέση με πέρυσι.
Επιπλέον, για τις επιχειρήσεις στον τομέα της εστίασης, οι μεγαλύτερες μειώσεις στον κύκλο εργασιών σημειώθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Θήρας (21,0%). Στη Σαντορίνη, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε από 145.177 χιλ. ευρώ στα 113.137 χιλ. ευρώ, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου (7,3%).
Πηγή περιεχομένου: in.gr