Σημαντική η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στα εξοπλιστικά προγράμματα μέσω του ReArm Europe. Η έγγραφη επιστολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, προς την Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών στα τέλη Μαρτίου σχετικά με την υποχρεωτική συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας κατά 25% σε όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας από εδώ και στο εξής, δημιούργησε μία συγκρατημένη αισιοδοξία στις ελληνικές εταιρείες. Την ίδια στιγμή, οι ανακοινώσεις της ΕΕ για το πρόγραμμα επανεξοπλισμού της Ευρώπης, το ReArm Europe, καθώς και ο κανονισμός SAFE, προκάλεσαν το ενδιαφέρον πολλών υποψηφίων που εξετάζουν την είσοδό τους στην αμυντική βιομηχανία ως πιθανή λύση για την αναζωογόνηση της οικονομίας.
Το ερώτημα για πολλούς, μεταξύ αυτών και αρκετών στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είναι ποιοι θα επωφεληθούν από τα συγκεκριμένα προγράμματα. Ποσά που προορίζονται από τα 650 δισεκατομμύρια ευρώ του ReArm στην Ελλάδα μπορεί να προσφέρουν δημοσιονομική ευελιξία της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ ή και λιγότερο. Η παρακολούθηση των δαπανών και η έγκαιρη καταγραφή των υποχρεώσεων θα κρίνουν την βιωσιμότητα των συμμετοχών και την αναγκαία προσαρμογή στις οικονομικές ανάγκες της χώρας.
Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας παραμένει ιδιαίτερα επιφυλακτική σχετικά με τις ρυθμίσεις του Defence Omnibus Simplification, που αποσκοπεί στην απλοποίηση και εναρμόνιση των διαδικασιών που σχετίζονται με την αμυντική βιομηχανία στην ΕΕ. Ο Δένδιας αναμένει ένα σαφές σχέδιο με δικλείδες ασφαλείας, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα διαφθοράς, πριν την προώθηση οποιασδήποτε νομοθετικής ρύθμισης.
Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι κινήσεις όσον αφορά την εγχώρια αμυντική βιομηχανία πρέπει να είναι προσεκτικές, αποκλείοντας αποφάσεις που αποσκοπούν σε βραχυπρόθεσμα κέρδη. Το ζητούμενο είναι η ελληνική βιομηχανία να συμμετάσχει στην εφοδιαστική αλυσίδα των μεγάλων κατασκευαστών, προκειμένου το 25% να ισχύσει όχι μόνο για τις αρχικές προμήθειες αλλά και για την υποστήριξη και την επακόλουθη πώληση των συστημάτων που αποκτώνται.
Πηγή περιεχομένου: in.gr