Η στρατηγική σημασία της συνεργασίας για τη συνδεσιμότητα των μεταφορών στην Ευρώπη

Η στρατηγική σημασία της συνεργασίας για τη συνδεσιμότητα των μεταφορών στην Ευρώπη

Στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατά τον σχεδιασμό των στρατηγικών τους για τις μεταφορές, καθώς και στις ευκαιρίες βελτίωσης του τομέα σε διεθνές επίπεδο, αναφέρθηκε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης για την κινητικότητα και τις μεταφορές (DG MOVE) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στο συνέδριο του ECONOMIST με τίτλο «Greece Transportation and Infrastructure Summit – Priorities for connectivity in Europe», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 30 Απριλίου.

«Είμαστε σε δύσκολους καιρούς, όμως έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς έχουμε να εξυπηρετήσουμε 400 εκατ. ανθρώπους», υπογράμμισε η κ. Μπάκραν, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο να είμαστε καλά συνδεδεμένοι μεταξύ μας.

Στην παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης, τόνισε ότι η DG MOVE έχει ως προτεραιότητα τη συνδεσιμότητα, «η οποία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά για την ανάπτυξη της αγοράς» και παρουσίασε το τελευταίο αναθεωρημένο σχέδιο συνδεσιμότητας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Η κ. Μπάκραν επισήμανε τις ποικίλες και σημαντικές δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει το σχέδιο για την υλοποίησή του, αναφέροντας παραδείγματα όπως το Brexit, την πανδημία της COVID-19 και τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. «Αυτά τα προβλήματα, μαζί με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, έχουν επηρεάσει τη συνολική εικόνα, δημιουργώντας ένα σοβαρό οικονομικό υπόβαθρο στο οποίο δεν έχουμε ακόμα προσαρμοστεί».

Η ευρωπαία αξιωματούχος επεσήμανε επίσης τη σημασία της συνδυασμένης διαχείρισης της αμυντικής κινητικότητας και της κινητικότητας των πολιτών, υπογραμμίζοντας ότι «απαιτούν διαφορετική διαχείριση και αυτό δεν αφορά μόνο τις χώρες που είναι κοντά σε εμπόλεμες ζώνες».

Η κ. Μπάκραν τόνισε ότι η διοικητική ικανότητα κάθε κράτους είναι εξίσου σημαντική, προσθέτοντας ότι η ΕΕ παρέχει τεχνική βοήθεια για την ενίσχυση της ικανότητας, και υπογράμμισε την ανάγκη για καλύτερη απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων από ορισμένα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Αναφερόμενη στην περίπτωση της Γερμανίας, που δέσμευσε δισεκατομμύρια ευρώ σε υποδομές μεταφορών, η κ. Μπάκραν επισήμανε την γεωγραφική της σημασία στην Ευρώπη και την ανάγκη για συντήρηση και αναβάθμιση των οδών μεταφορών. Τόνισε ότι «πρέπει να δούμε και την ευρύτερη ευρωπαϊκή διάσταση, δηλαδή την ψηφιοποίηση της ενέργειας, κάτι πολύ δύσκολο να συντονισθεί».

Όσον αφορά τους διαδρόμους που εμπλέκονται με την Ελλάδα, ανέφερε ότι «προβλέπεται η ολοκλήρωσή τους μέχρι το 2030» και η ολοκλήρωση των comprehension network μέχρι το 2040.

Στο τέλος, η κ. Μπάκραν δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε τη διαχειριστική ικανότητα και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών», υπογραμμίζοντας την αισιοδοξία της για τις επενδύσεις που θα ενισχύσουν τη συνδεσιμότητα στην Ευρώπη.

Loading

Play