Ο μετασχηματιστικός ρόλος της τεχνολογίας στην ελληνική οικονομία και οι προοπτικές ενσωμάτωσής της στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), βρέθηκαν στο επίκεντρο του πάνελ με τίτλο «Πώς μετασχηματίζει η τεχνολογία την ελληνική οικονομία;» στο πλαίσιο του 2ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Επιχειρηματικότητας. Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών με τον Economist, ανέδειξε τις ευκαιρίες αλλά και τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην ψηφιακή εποχή.
Στο πάνελ συμμετείχαν ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, γενικός γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων και ψηφιακής διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Μιχάλης Κατρίνης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ, και ο Itai Green, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Innovate Israel.
Ο ΓΓ κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος ξεκίνησε την τοποθέτησή του υπογραμμίζοντας την ανάγκη για απλοποίηση των διαδικασιών για τους πολίτες στις συναλλαγές τους με φορείς όπως ενέργεια, τηλεπικοινωνίες και ασφαλιστικές εταιρείες. Τόνισε ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να χρειάζεται να προσκομίζουν έγγραφα, αλλά οι φορείς να αντλούν τα απαραίτητα στοιχεία μέσω της διαλειτουργικότητας από τα κρατικά μητρώα.
Ένα σημαντικό σημείο της ομιλίας του αφορούσε την εκπαίδευση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων (upskilling και reskilling). Αναφέρθηκε επίσης στην τεχνητή νοημοσύνη και συγκεκριμένα στα AI factories, εξηγώντας ότι κύρια αποστολή τους είναι να παρέχουν υπολογιστικούς πόρους για την τεχνητή νοημοσύνη, ακολουθώντας τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εξαιρετικά χαμηλό κόστος.
Από την πλευρά του, ο κ. Μιχάλης Κατρίνης τόνισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ενώ παράγει πλούτο και νέες ευκαιρίες, απειλεί με τεχνολογικό αποκλεισμό όσους δεν έχουν πρόσβαση ή δεξιότητες. Επισήμανε την ανάγκη για ένα εθνικό σχέδιο ψηφιακού εγγραμματισμού που θα ξεκινά από τα σχολεία και θα φτάνει έως τις μικρές επιχειρήσεις.
Ο κ. Itai Green προσέφερε μια διεθνή οπτική, τονίζοντας ότι η καινοτομία είναι επιτακτική ανάγκη σε περιόδους κρίσης. Επισήμανε την ταχύτητα με την οποία η τεχνολογία, και ειδικότερα η τεχνητή νοημοσύνη, επιφέρει αλλαγές σε όλες τις βιομηχανίες.
Συμπερασματικά, το πάνελ ανέδειξε την κρισιμότητα της ταχείας υιοθέτησης των νέων τεχνολογιών για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Κοινή συνισταμένη των ομιλητών ήταν η αναγνώριση των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και η επισήμανση των αναγκαίων βημάτων για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ψηφιακή εποχή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ