Η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη των ΜμΕ εξαρτώνται από την πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία

Η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη των ΜμΕ εξαρτώνται από την πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία

Η πρόσβαση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτικά εργαλεία είναι κρίσιμη για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή τους. Αυτή η σημαντική πτυχή συζητήθηκε σε πάνελ που διοργανώθηκε στο «Second European Business Summit» στην Αθήνα. Η γ.γ. ΕΣΠΑ, Βασιλική Παντελοπούλου, ανέφερε ότι οι ΜμΕ αποτελούν τον πυρήνα της ελληνικής οικονομίας, απασχολώντας το 85% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Δεδομένων των δυσκολιών χρηματοδότησης, η κ. Παντελοπούλου σημείωσε πως αυτές έχουν ληφθεί υπόψη στον σχεδιασμό του ΕΣΠΑ 2021-2027, με προϋπολογισμό 26,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,3 δισ. προορίζονται απευθείας για τις ΜμΕ. Ειδικότερα, από τα 3,9 δισ. ευρώ του προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, τα 2,3 δισ. κατευθύνονται άμεσα στις ΜμΕ. Συμπλήρωσε ότι από το πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα έχουν διατεθεί 860 εκατ. ευρώ για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων πρόσβασης και τα αυστηρά τραπεζικά κριτήρια.

Η κ. Παντελοπούλου επισήμανε τη μεγάλη επιτυχία του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) που έχει απορροφήσει το δανειακό του σκέλος κατά 100%. Ανέφερε ότι το Ταμείο θα ενισχυθεί με επιπλέον κονδύλια από το πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα. Σχετικά με τα Περιφερειακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, τόνισε ότι από τα 26 δισ. ευρώ έχουν δοθεί 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ κατευθύνονται αποκλειστικά στις ΜμΕ.

Στην ομιλία της για το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη διατεθεί 500 εκατ. ευρώ για τις ΜμΕ. Καταληκτικά, τόνισε ότι το ΕΣΠΑ συμβάλλει στην ανάπτυξη και την καινοτομία των ΜμΕ, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους.

Ο πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, ανέφερε πως η χρηματοδότηση αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των επιχειρήσεων. Επικαλούμενος στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, δήλωσε ότι περίπου 65.000 επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, υποδεικνύοντας ότι οι ΜμΕ και οι αυτοαπασχολούμενοι παραμένουν αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα.

Ο κ. Καββαθάς υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης Τράπεζας Ειδικού Σκοπού για τις μικρές επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας ότι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Επισήμανε ότι τα προγράμματα των Περιφερειών συχνά παραλείπουν τις μικρές επιχειρήσεις, κάτι που αποτυπώνει την ανάγκη για πολιτική αλλαγή σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο αναπληρωτής διευθυντής της EBRD, Peter Sanfey, δήλωσε ότι η τράπεζα έχει επενδύσει πάνω από 8 δισ. ευρώ στον ιδιωτικό τομέα από το 2015. Κάλεσε τις επιχειρήσεις να κινηθούν γρήγορα για συνεργασία, καθώς η παρουσία της EBRD στην Ελλάδα λήγει το 2025.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος, περιέγραψε τη δυσχερή κατάσταση των ΜμΕ, επισημαίνοντας ότι αυτές υποχρεώνονται σε αδικαιολόγητους περιορισμούς λόγω μελετών που προτείνουν το κλείσιμό τους. Ανέφερε πως η ελληνική επιχειρηματικότητα είναι κατά κύριο λόγο μικρή και οικογενειακή.

Κατήγγειλε τη μονοπωλιακή πίεση που υφίστανται οι ΜμΕ, τονίζοντας την αναγκαία υποστήριξη από το κράτος και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες στην αγορά, που προέρχονται από χώρες που δεν σέβονται τον υγιή ανταγωνισμό.

Καταληκτικά, ο κ. Γερουλάνος διερωτήθηκε αν σκοπός είναι η υπονόμευση της επιχειρηματικότητας που άντεξε κατά την οικονομική κρίση και την πανδημία.

Loading

Play