Αύξηση τιμών καυσίμων στην Ελλάδα λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Αναλυτική εικόνα των παραγόντων και επιπτώσεων. Από τις 13 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία εκδηλώθηκε η πρώτη πολεμική επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, μέχρι και τις 19 Ιουνίου, παρατηρήθηκε μια αύξηση στις τιμές των καυσίμων. Ελέγχθηκαν 160 πρατήρια υγρών καυσίμων και διαπιστώθηκε ότι ένα στα έξι παραβίασε το πλαφόν. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης στις 19 Ιουνίου ανήλθε σε 1,752 ευρώ ανά λίτρο, αυξανόμενη από 1,737 ευρώ ανά λίτρο στις 13 Ιουνίου.
Οι ανησυχίες για τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων σχετίζονται με τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή. Η διαμόρφωση των τιμών στην ελληνική αγορά καυσίμων ξεκινά από τα διυλιστήρια, τα οποία για το διάστημα 13 με 19 Ιουνίου αύξησαν τις τιμές κατά 0,021 ευρώ το λίτρο. Ειδικότερα, οι εταιρείες HELLENiQ ENERGY και Motor Oil πωλούσαν την αμόλυβδη βενζίνη περίπου 1,268 ευρώ ανά λίτρο στις 13 Ιουνίου και 1,289 και 1,288 ευρώ ανά λίτρο αντίστοιχα στις 19 Ιουνίου.
Σχετικά με το αν οι πρόσφατες αυξήσεις αποδίδονται στη σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν και τις επιπτώσεις της στην αγορά πετρελαιοειδών, τα στοιχεία δείχνουν ότι από 6 έως 13 Ιουνίου οι τιμές στα καύσιμα από τα διυλιστήρια αυξήθηκαν κατά περίπου 0,01 ευρώ ανά λίτρο. Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι από τον έλεγχο 160 πρατηρίων, ένα στα έξι παραβίασε το ανώτατο πλαφόν κέρδους.
Η αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές τιμές των καυσίμων παραμένει, καθώς η εξέλιξη της κρίσης στη Μέση Ανατολή είναι απρόβλεπτη, και οι επιπτώσεις της κρίσης αυτής μπορεί να επηρεάσουν τόσο την αγορά καυσίμων όσο και τον πληθωρισμό.
Πηγή περιεχομένου: in.gr