Οι τιμές των καυσίμων στην ελληνική αγορά μειώνονται μετά την εκεχειρία Ισραήλ – Ιράν, επηρεάζοντας θετικά τους καταναλωτές. Μετά τη σημαντική πτώση των τιμών στο αργό πετρέλαιο, η οποία παρατηρήθηκε χθες το απόγευμα, και παρά την αντεπίθεση του Ιράν σε αμερικανική βάση στο Κατάρ, οι διεθνείς τιμές των καυσίμων έχουν αρχίσει να υποχωρούν και στην ελληνική αγορά. Η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ διαπραγματεύεται κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, επανερχόμενη στα επίπεδα που επικρατούσαν πριν από την 13η Ιουνίου, πριν την πρώτη επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν. Η εκεχειρία Ισραήλ – Ιράν έχει οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαιοειδών, με τις τιμές των προϊόντων βενζίνης και ντίζελ Platts να έχουν υποχωρήσει κατά 71 και 80 δολάρια ανά μετρικό τόνο, αντίστοιχα.
Στην ελληνική αγορά, οι πρώτες εκτιμήσεις για τις τιμές των καυσίμων είναι ενθαρρυντικές. Μεγάλες μειώσεις αναμένονται για το διήμερο 25 και 26 Ιουνίου, αν και σήμερα, 24 Ιουνίου, οι τιμές της βενζίνης και του ντίζελ κίνησης στα πρατήρια θα αυξηθούν κατά 0,004 ευρώ ανά λίτρο. Παρά ταύτα, από αύριο 25 Ιουνίου, η τιμή της βενζίνης αναμένεται να μειωθεί κατά 0,004 ευρώ ανά λίτρο, με ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις να προβλέπονται για το ντίζελ.
Οι παράγοντες της ελληνικής αγοράς εκφράζουν την ανάγκη για ψυχραιμία σχετικά με την εξέλιξη των τιμών και υπογραμμίζουν την άμεση αντίδραση της αγοράς στις μειώσεις του πετρελαίου. Επίσης, προγραμματίζεται η λήξη της εφαρμογής του πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους εμπορίας – λιανικής στα καύσιμα στις 30 Ιουνίου, γεγονός που θα επηρεάσει την αγορά. Το υπουργείο Ανάπτυξης σκοπεύει να εντείνει τους ελέγχους για την παρακολούθηση της κατάστασης.
Πηγή περιεχομένου: in.gr