Κενές θέσεις εργασίας: Η ανάλυση της Guardian για τον ελληνικό τουρισμό και τα διαδικτυακά clickbait

Κενές θέσεις εργασίας: Η ανάλυση της Guardian για τον ελληνικό τουρισμό και τα διαδικτυακά clickbait

Ανάλυση για τις κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό στην Ελλάδα και τη σχέση τους με την προσφυγική πολιτική. Οι κενές θέσεις εργασίας στην τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας αποτελούν το επίκεντρο ενός νέου ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian, το οποίο έχει αναδημοσιευτεί ευρέως στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Το ρεπορτάζ δεν προσφέρει νέες πληροφορίες, επαναλαμβάνοντας τον αριθμό των 80.000 κενών θέσεων εργασίας στον τομέα των καταλυμάτων και της εστίασης, αριθμός που είχε αναφερθεί και πέρυσι. Σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, το 2024 υπολογίζεται ότι 54.000 θέσεις θα παραμείνουν κενές, καλύπτοντας το 19% των απαιτούμενων θέσεων. Αντίθετα, οι κενές θέσεις στον τουρισμό φαίνεται να μειώνονται ελαφρώς, με το ποσοστό να ανέρχεται σε 20% το 2023 και 23% το 2022.

Η υπόθεση αυτή επισημαίνει τις τεράστιες ανεπάρκειες ανάμεσα στο αναγκαίο προσωπικό και στις προσλήψεις, οδηγώντας σε εντατική εργασία των εποχικών εργαζομένων. Σημαντική είναι επίσης η αναφορά στο πιλοτικό πρόγραμμα της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, το οποίο απευθύνεται σε αιτούντες άσυλο, αποσκοπώντας στην κάλυψη κενών θέσεων σε καθαριότητα, φροντίδα κήπων και κουζίνα. Οι διοργανωτές στοχεύουν να προσλάβουν 100 πρόσφυγες, αλλά μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για μόλις 35 άτομα, τα οποία ακόμα δεν έχουν αρχίσει να εργάζονται.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το ρεπορτάζ περιλαμβάνει πληροφορίες για ένα πρόγραμμα νομιμοποίησης περίπου 30.000 μεταναστών που διαμένουν και εργάζονται στην Ελλάδα, και σύμφωνα με το οποίο δεν πρόκειται για μαζικές νομιμοποιήσεις μεταναστών για την κάλυψη θέσεων στον τουρισμό. Παρά τις ανακοινώσεις, τα ελληνικά ΜΜΕ μερικές φορές παραπληροφορούν το κοινό, διατυπώνοντας τίτλους που ενδέχεται να οδηγούν σε παρανοήσεις.

Είναι ενδιαφέρον ότι η Guardian αναφέρει τις απόψεις ενός ιδιοκτήτη ταβέρνας στην Πλάκα, ο οποίος σημειώνει ότι οι Έλληνες προτιμούν σταθερές θέσεις εργασίας γραφείου, παραβλέποντας την πραγματικότητα της εργασιακής καθημερινότητας στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τις συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες εργαζόμενοι, οι οποίοι εργάζονται σε συνθήκες πίεσης και ανασφάλειας.

Η συζήτηση γύρω από τις κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό και η πολιτική μετανάστευσης παραμένουν κρίσιμα ζητήματα για την ελληνική κοινωνία, καθώς το κράτος συνεχίζει να αναθεωρεί τις ρυθμίσεις και τα προγράμματα που σχετίζονται με την απασχόληση των ξένων εργατών. Ωστόσο, η γραφειοκρατία και οι περιορισμοί συνεχίζουν να εμποδίζουν την αποτελεσματική εφαρμογή τους.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play