Κίνα και Λατινική Αμερική σε κοινό μέτωπο: Μήνυμα Σι για ενότητα απέναντι στην «αντιπαράθεση» και «παρενόχληση» των ΗΠΑ
(AP Photo/Andy Wong)

Κίνα και Λατινική Αμερική σε κοινό μέτωπο: Μήνυμα Σι για ενότητα απέναντι στην «αντιπαράθεση» και «παρενόχληση» των ΗΠΑ

Τα τελευταία χρόνια, το Πεκίνο έχει εντατικοποιήσει τους δεσμούς του με την Νότια Αμερική, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, προσβλέποντας σε μια πιο στενή στρατηγική σύμπλευση.

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεσμεύτηκε σήμερα ενώπιον των ηγετών της Λατινικής Αμερικής για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων με την περιοχή, σε μια διεθνή συγκυρία που, όπως την περιέγραψε, χαρακτηρίζεται από «αντιπαράθεση» και «παρενόχληση» — σχόλιο που ερμηνεύεται ως αιχμή προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Σι απηύθυνε την τοποθέτησή του στην τελετή έναρξης μιας υψηλού επιπέδου υπουργικής διάσκεψης ανάμεσα στην Κίνα και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, στην οποία συμμετέχει και ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Τα τελευταία χρόνια, το Πεκίνο έχει εντατικοποιήσει τους δεσμούς του με την ήπειρο, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, προσβλέποντας σε μια πιο στενή στρατηγική σύμπλευση. Η Κίνα ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να διαμορφώσει ένα κοινό μέτωπο με τις χώρες της περιοχής απέναντι στην αμερικανική εμπορική πολιτική, ιδίως μετά τις κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών.

Μιλώντας ενώπιον των ηγετών και των υπουργών Εξωτερικών των 33 κρατών που συμμετέχουν στην Κοινότητα Χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC), ο Σι Τζινπίνγκ εξήρε τη διαχρονική σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της Κίνας και της συγκεκριμένης περιφέρειας.

«Αν και η Κίνα και η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική είναι πολύ απομακρυσμένες μεταξύ τους, τα δύο μέρη έχουν μακρά ιστορία φιλικών ανταλλαγών», διαβεβαίωσε.

Στη συνέχεια, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο: «Μόνο με την ενότητα και τη συνεργασία οι χώρες μπορούν να διαφυλάξουν την παγκόσμια ειρήνη και την παγκόσμια σταθερότητα καθώς και να προαγάγουν την ανάπτυξη και την ευημερία σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε.

Ο Κινέζος πρόεδρος υποσχέθηκε πως η Κίνα θα αποδεσμεύσει πιστώσεις 66 δισεκατομμυρίων γιουάν (8,3 δισεκατομμυρίων ευρώ) για να στηρίξει την ανάπτυξη των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Οι δηλώσεις αυτές του Σι Τζινπίνγκ γίνονται την επομένη της ανακοίνωσης από την Ουάσινγκτον και το Πεκίνο μιας συμφωνίας με στόχο τη δραστική μείωση, για 90 ημέρες, των τιμωρητικών τελωνειακών δασμών που αλληλοεπιβάλλουν.

Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική αποκλιμάκωση στο λυσσαλέο εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, που έσπειρε το χάος στις παγκόσμιες αγορές.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, οι Ηνωμένες Πολιτείες δέχθηκαν να μειώσουν στο 30% τους επιπλέον τελωνειακούς δασμούς τους στα κινεζικά προϊόντα, ενώ η Κίνα θα μειώσει τους δικούς της στο 10% επί των αμερικανικών εισαγόμενων αγαθών.

«Κανένας δεν μπορεί να κερδίσει ένα πόλεμο τελωνειακών δασμών ή έναν εμπορικό πόλεμο», δήλωσε σήμερα ο Σι Τζινπίνγκ ενώπιον των ηγετών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Λατινικής Αμερικής.

«Η παρενόχληση και ο ηγεμονισμός δεν οδηγούν παρά στην απομόνωση», υπογράμμισε.

Μεταξύ των κύριων λατινομαερικανών ηγετών που είναι παρόντες στο Πεκίνο περιλαμβάνονται, εκτός από τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος έφθασε το Σάββατο στο Πεκίνο για επίσημη επίσκεψη πέντε ημέρων, ο Πρόεδρος της Χιλής Γκάμπριελ Μπόριτς και ο κολομβιανός ομόλογός του Γκουστάβο Πέτρο.

Αυτός ο τελευταίος είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα υπογράψει επιστολή προθέσεων για να συμμετάσχει η χώρα του στους «Νέους Δρόμους του Μεταξιού».

Κεντρικός άξονας από το 2013 της στρατηγικής του Πεκίνου για να αυξήσει την επιρροή του στο εξωτερικό, το πρόγραμμα αυτό, η επίσημη ονομασία του οποίου είναι «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος» και στο οποίο συμμετέχουν περισσότερες από εκατό χώρες, έχει στόχο να κατασκευασθούν θαλάσσιες, οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τα δύο τρίτα των λατινοαμερικανικών χωρών έχουν ήδη ενταχθεί στους «Νέους Δρόμους του Μεταξιού».

Χωρίς να κατονομάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Πέτρο καταφέρθηκε σήμερα εναντίον της αμερικανικής πολιτικής στην οικονομία, της μεταχείρισης των μεταναστών ή ακόμη του σκεπτικισμού για την κλιματική αλλαγή που εκφράζει η Ουάσινγκτον, ενώ κάλεσε για μια διπλωματία που να λαμβάνει περισσότερο υπόψη τα λατινοαμερικανικά συμφέροντα.

Ο διάλογος αυτός «μπορεί να γίνει χωρίς αυταρχισμό και ιμπεριαλισμό, μια ανταλλαγή ίσου προς ίσο ανάμεσα σε πολιτισμούς, όπου η Ευρώπη και η Αφρική θα διαδραματίζουν αναμφίβολα θεμελιώδη ρόλο από τη μια πλευρά και η Κίνα και η Ασία από την άλλη», δήλωσε στην ομιλία του.

Ένδειξη του αυξανόμενου βάρους της Κίνας στη Λατινική Αμερική είναι το γεγονός ότι σε χώρες της περιφέρειας αυτής, όπως η Βραζιλία, το Περού ή η Χιλή, ο ασιατικός γίγαντας έχει αντικαταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως πρώτος εμπορικός εταίρος.

Πηγή: ertnews.gr

Loading

Play