Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανεξετάζει την Κοινή Αγροτική Πολιτική, θέτοντας κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον του αγροτικού τομέα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης μιας εκτενούς αναθεώρησης του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της, επικεντρώνοντας την προσοχή της στη ριζική αναμόρφωση δύο σημαντικών προγραμμάτων δαπανών: της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και των Ταμείων Συνοχής, που υποστηρίζουν τις πιο αδύναμες περιοχές της Ένωσης. Η συζήτηση για το επταετές σχέδιο δαπανών, το οποίο προγραμματίζεται να τεθεί σε εφαρμογή το 2028, φτάνει στο κρίσιμο στάδιο των αποφάσεων καθώς οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται να ανακοινώσουν το νέο μοντέλο κατανομής δισεκατομμυρίων ευρώ για τη γεωργία και την ανάπτυξη.
Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν προτείνει τη συγχώνευση των κονδυλίων ΚΑΠ και Συνοχής, μια κίνηση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις, με την πρόταση να περιλαμβάνει την κατάργηση του δεύτερου πυλώνα της ΚΑΠ ο οποίος χρηματοδοτεί τρέχοντα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης και βιωσιμότητας. Οι εξελίξεις αυτές ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές στη διαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων στην ΕΕ.
Ο διάλογος για τον επταετή προϋπολογισμό (2028-2034), ο οποίος φέρει τη σφραγίδα της προεδρίας της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, ενδέχεται να καταγραφεί είτε ως επιτυχία είτε ως αποτυχία μεγάλης κλίμακας, σύμφωνα με το Politico. Οι επιτροπές εκφράζουν δυσαρέσκεια για τις προτεινόμενες περικοπές στα αγαπημένα τους προγράμματα, ενώ οι αγρότες είναι έτοιμοι να αντιδράσουν αν τα αιτήματά τους δεν ικανοποιηθούν.
Ειδικότερα, ένα έγγραφο που διέρρευσε αποκαλύπτει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης των κονδυλίων της ΚΑΠ και των Ταμείων Συνοχής κάτω από ένα ενιαίο πλαίσιο, σημαίνοντας μια αναδιάρθρωση στον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ ως προς τις αγροτικές επιδοτήσεις. Η Κομισιόν προτείνει τη συγχώνευση περίπου 800 δισεκατομμυρίων ευρώ σε 27 εθνικά ταμεία, υποστηρίζοντας τη διαδικασία με τις εθνικές μεταρρυθμίσεις που θα εγκρίνονται από την ΕΕ.
Αν και οι προτάσεις αυτές αποσκοπούν στη βελτίωση της συνοχής και της ευελιξίας, αντιμετωπίζουν ισχυρή αντίσταση. Η ΚΑΠ και η πολιτική συνοχής εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς, ενώ η διατήρηση της υπάρχουσας δομής δύο πυλώνων αποτελεί επιθυμία πολλών στελεχών του γεωργικού τομέα και κυβερνητικών αξιωματούχων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr