Η Κομισιόν προτείνει αύξηση των αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη, με επενδύσεις που θα επιβαρύνουν τους πολίτες. Ο προϋπολογισμός των περίπου δύο τρισεκατομμυρίων ευρώ που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα επόμενα επτά χρόνια επικεντρώνεται στην ενίσχυση της ασφάλειας και της άμυνας, στο πλαίσιο της στρατηγικής ReArmEU 2030. Οι αμυντικές δαπάνες κατά την περίοδο 2028-2034 θα εκτοξευτούν στα 131 δισ. ευρώ, πέντε φορές μεγαλύτερες από την προηγούμενη επταετία, όπου ήταν μόλις 26 δισ. ευρώ. Στην πρόταση της Κομισιόν, οι επενδύσεις θα κατευθυνθούν σε κρίσιμους τομείς ασφάλειας και υποδομών, με 131 δισ. ευρώ να προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανταγωνιστικότητας για άμυνα, ασφάλεια και διάστημα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός θα συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης, ικανής να αμύνεται και να ενεργεί γρήγορα. Αν και το σχέδιο της Κομισιόν στοχεύει στην ενίσχυση της ασφάλειας, οι πρώτες αντιδράσεις ήταν αρνητικές, προμηνύοντας δύσκολες διαπραγματεύσεις. Το σχέδιο ενισχύει και τη χρηματοδότηση για τη διαχείριση της μετανάστευσης, την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, καθώς και την εσωτερική ασφάλεια, με τριπλασιασμό της χρηματοδότησης από 34 δισ. ευρώ.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισήμανε ότι η πρόταση προϋπολογισμού των 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ είναι η πιο φιλόδοξη που έχει κατατεθεί ποτέ, ενσωματώνοντας τρεις βασικούς πυλώνες:
– 865 δισ. ευρώ για τη γεωργία, την αλιεία, τη συνοχή και την κοινωνική πολιτική.
– 410 δισ. ευρώ για την ανταγωνιστικότητα, περιλαμβάνοντας έρευνα και καινοτομία.
– 200 δισ. ευρώ για εξωτερική δράση, με 100 δισ. ευρώ να προορίζονται για την Ουκρανία.
Με τη νέα δομή, οι πράσινες πολιτικές υποβαθμίζονται, με την ασφάλεια να αναδεικνύεται ως κορυφαία προτεραιότητα. Ωστόσο, οι πολίτες της ΕΕ δεν φαίνεται να είναι σύμφωνοι με την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, οι αμυντικές ικανότητες κατατάσσονται μόλις στην έβδομη θέση στις προτιμήσεις των πολιτών. Η υποστήριξη είναι σαφώς υψηλότερη στις γειτονικές χώρες της Ρωσίας, με την Εσθονία να φτάνει το 50% και τη Φινλανδία το 46%.
Η Ευρώπη βιώνει έναν μετασχηματισμό, με αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση και ανησυχίες για τις επιπτώσεις σε άλλους τομείς όπως η γεωργία. Ο αγροτικός κόσμος ανησυχεί, καθώς η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε μείωση της χρηματοδότησης για την Κοινή Αγροτική Πολιτική από 386,6 δισ. ευρώ σε 300 δισ. ευρώ.
Ο Τζιανσάντι, επικεφαλής της Copa, δήλωσε ότι η κατάσταση αυτή «αποδομεί 70 χρόνια ευρωπαϊκής ιστορίας» και οι αγρότες δηλώνουν έτοιμοι να αντιδράσουν.
Τέλος, η Κομισιόν προγραμματίζει νέες πηγές εσόδων, όπως φόρο κατανάλωσης σε καπνικά προϊόντα, που αναμένεται να αποφέρουν περίπου 11,2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η διαδικασία έγκρισης του προϋπολογισμού θα απαιτήσει τουλάχιστον δύο χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr