Κριστίν Λαγκάρντ: Ραντεβού τον Σεπτέμβριο για την αναθεώρηση των επιτοκίων

Κριστίν Λαγκάρντ: Ραντεβού τον Σεπτέμβριο για την αναθεώρηση των επιτοκίων

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι η επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο, θα εξετάσει το θέμα της μείωσης των επιτοκίων. Η απόφαση αυτή ακολουθεί την σημερινή διατήρηση των βασικών επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας, με την κ. Λαγκάρντ να επισημαίνει ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 2% μας τοποθετεί σε καλή θέση για την αντιμετώπιση των οικονομικών κινδύνων που προκύπτουν από τις νέες δασμολογικές πολιτικές.

Η πρόεδρος τόνισε ότι, παρά τις αβεβαιότητες, η ευρωπαϊκή οικονομία έχει επιδείξει ανθεκτικότητα. Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένος οδικός χάρτης για την μείωση των επιτοκίων, οι αποφάσεις θα βασίζονται στα νέα δεδομένα που θα προκύψουν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, η απόφαση να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια σχετίζεται με την επίτευξη του στόχου πληθωρισμού στο 2%. Οι εσωτερικές πιέσεις στις τιμές έχουν μειωθεί, ενώ η οικονομία παραμένει ανθεκτική σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον. Η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε τις αβεβαιότητες που προκύπτουν από τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ανατίμηση του ευρώ, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι παρακολουθούν τη συναλλαγματική ισοτιμία, η οποία επηρεάζει τις τιμές των εισαγωγών και, κατά συνέπεια, τον πληθωρισμό. Η ισοτιμία δεν είναι στόχος, αλλά παραμένει κρίσιμος παράγοντας για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής.

Η ΕΚΤ εκτιμά ότι οι μελλοντικοί κίνδυνοι παραμένουν καθοδικοί, με κύριες απειλές τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις και τις γεωπολιτικές κρίσεις. Η ταχεία λύση των εμπορικών και γεωπολιτικών διαφορών θα μπορούσε να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα, ενώ η αύξηση των δαπανών για την άμυνα και τις υποδομές θα συνέβαλλε στην ανάπτυξη.

Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι πιο αβέβαιες, με έναν ισχυρότερο ευρώ να έχει τη δυνατότητα να μειώσει περαιτέρω τον πληθωρισμό. Αν οι υψηλότεροι δασμοί προκαλέσουν μείωση της ζήτησης για εξαγωγές της ζώνης του ευρώ, οι επιπτώσεις αυτές θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την εγχώρια ζήτηση.

Loading

Play