Λιγότερα από τα μισά νέα φάρμακα διαθέσιμα στην Ευρώπη

Λιγότερα από τα μισά νέα φάρμακα διαθέσιμα στην Ευρώπη

Μόνο το 29% των νέων φαρμάκων είναι πλήρως διαθέσιμα στους ασθενείς στην Ευρώπη, με μεγάλες ανισότητες στην πρόσβαση. Μόλις το 29% των νέων φαρμάκων είναι πλήρως προσβάσιμα στους ασθενείς στην Ευρώπη, ενώ ένα επιπλέον 17% βρίσκεται σε καθεστώς περιορισμένης διαθεσιμότητας. Για να φτάσουν όμως αυτά τα φάρμακα στους ασθενείς, απαιτείται κατά μέσο όρο περισσότερους από 19 μήνες, προτού τα καλύψει το σύστημα υγείας κάθε κράτους μέλους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες ανισότητες στην πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες, εξαιτίας των διαφορών στη νομοθεσία και στους πόρους που είναι διαθέσιμοι για τη φαρμακευτική περίθαλψη σε κάθε χώρα.

Τα δεδομένα προέρχονται από δύο έρευνες της εταιρείας IQVIA, που διενεργήθηκαν για λογαριασμό της Ένωσης Ευρωπαϊκών Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (EFPIA). Η πρώτη μελέτη εξετάζει τη διαθεσιμότητα των νέων φαρμάκων στην Ευρώπη μετά την έγκρισή τους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, καθώς και το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την αποζημίωση των ασθενών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, λιγότερο από το 50% των φαρμάκων που εγκρίθηκαν είναι διαθέσιμα στους ασθενείς, με ποσοστά αποζημίωσης που έχουν μειωθεί από 42% το 2019 σε 29% το 2023.

Η δεύτερη μελέτη επικεντρώνεται στις ανεπάρκειες των προϋπολογισμών στα συστήματα υγείας της Ευρώπης, αναδεικνύοντας τις σοβαρές ανισότητες που υπάρχουν μεταξύ των κρατών-μελών όσον αφορά το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα. Αυτό επηρεάζει την ικανότητα κάλυψης των φαρμακευτικών δαπανών, ενισχύοντας την ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και πρόσβαση σε κατάλληλα προγράμματα ελέγχου.

Σύμφωνα με την έκθεση, η καθυστέρηση στην πρόσβαση στα φάρμακα οφείλεται σε 10 παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών αξιολόγησης και τιμολόγησης, οι οποίες δεν είναι πάντα συντονισμένες ανάμεσα στα κράτη μέλη. Η έκθεση τονίζει ότι η διαθεσιμότητα φαρμάκων δεν εξασφαλίζει και την πρόσβαση για τους ασθενείς, καθώς απαιτούνται πρόσθετες διαδικασίες και νομοθετικές ρυθμίσεις για την έγκριση και τη διάθεση τους.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play