Λιγότερο από το 63% του μέσου όρου της ΕΕ τα καθαρά εισοδήματα στην Ελλάδα

Λιγότερο από το 63% του μέσου όρου της ΕΕ τα καθαρά εισοδήματα στην Ελλάδα

Τα καθαρά εισοδήματα στην Ελλάδα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την ΕΕ, προωθώντας το Brain Regain. Η εκστρατεία Brain Regain έχει ως στόχο να επαναφέρει τους νέους στην Ελλάδα, όμως οι χαμηλοί μισθοί και τα εισοδήματα συνεχίζουν να αποτελούν λόγους μετανάστευσης και όχι πόλο έλξης. Η απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από τον μέσο όρο της ΕΕ παραμένει αγεφύρωτη, όπως αποδεικνύεται από τις τελευταίες αναφορές του Euronews. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2024, τα ετήσια καθαρά εισοδήματα στη χώρα μας ανέρχονται μόλις στο 63% του μέσου όρου της ΕΕ. Η διαφορά με τις χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης είναι ακόμη μεγαλύτερη: οι Έλληνες κερδίζουν σχεδόν τα μισά σε σύγκριση με τους Βέλγους και λιγότερο από τα μισά σε σχέση με τους Γερμανούς.

Τα μέσα καθαρά ετήσια εισοδήματα για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά στην Ελλάδα ανέρχονται στα 18.709 ευρώ, ενώ στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσό φτάνει τα 29.573 ευρώ. Το μέσο ετήσιο καθαρό εισόδημα στην Ελλάδα είναι περίπου 1.700 ευρώ υψηλότερο από τον μέσο ετήσιο μικτό μισθό, γεγονός που οφείλεται και στις κοινωνικές μεταβιβάσεις. Χωρίς αυτές, το 45% των νοικοκυριών θα κινδύνευε από φτώχεια.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η αύξηση του μέσου όρου των δηλωμένων εισοδημάτων προήλθε και από τις αλλαγές στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, όπως και από την αύξηση των εσόδων από ακίνητα και μισθώματα. Το 2023, τα δηλωμένα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία παρουσίασαν αύξηση 673 εκατ. ευρώ (ή 8,5%) σε σύγκριση με το 2022, ακολουθώντας μία ακόμη μεγαλύτερη αύξηση 19% που είχε προηγηθεί. Ο τομέας των βραχυχρόνιων μισθώσεων, λόγω του τουρισμού, καθώς και η άνοδος των ενοικίων, συνέβαλαν σημαντικά στην αύξηση των εσόδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Euronews, ο μέσος μικτός μισθός δεν είναι ο πιο ενδεικτικός δείκτης για τη σύγκριση των ευρωπαϊκών χωρών, λόγω των μεγάλων διαφορών στη φορολόγηση και τις ασφαλιστικές εισφορές. Η σύγκριση των χωρών βάσει του καθαρού εισοδήματος ίσως είναι πιο αποκαλυπτική, καθώς δείχνει τον ρόλο των μέτρων στήριξης, όπως για παράδειγμα στις οικογένειες με παιδιά.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play