Μείωση στην κατανάλωση: Ποιες είναι οι θυσίες των Ελλήνων για να βγει ο μήνας

Μείωση στην κατανάλωση: Ποιες είναι οι θυσίες των Ελλήνων για να βγει ο μήνας

Η κατανάλωση στη χώρα μας μειώνεται, καθώς οι Έλληνες αναζητούν φθηνότερες επιλογές για να αντεπεξέλθουν στην ακρίβεια. Η κατανάλωση στην Ελλάδα σημειώνει μια ανησυχητική πτώση, καθώς τα νοικοκυριά συνεχίζουν να πιέζονται από τη συνεχιζόμενη ακρίβεια. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, το λιανεμπόριο παρουσίασε αναιμική ανάπτυξη, με αύξηση τζίρου μόλις 0,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον μέσο πληθωρισμό, ο οποίος ήταν σχεδόν τετραπλάσιος (2,6%) για την ίδια περίοδο, υποδεικνύοντας ότι η κατανάλωση περιορίζεται σημαντικά.

Σε απόλυτους αριθμούς, ο τζίρος του λιανεμπορίου ανήλθε περίπου στα 16,16 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν 10 δισ. ευρώ αφορούν τρόφιμα, οχήματα και καύσιμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η κατανάλωση παρουσιάζει πτώση -16,6% σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2024, που περιλάμβανε τις χριστουγεννιάτικες αγορές.

Τα σημάδια ανησυχίας προέρχονται κυρίως από την πτώση των πωλήσεων σε περισσότερους από τους μισούς κλάδους του λιανεμπορίου. Πολλές κατηγορίες λιανικών καταστημάτων σημείωσαν σημαντικές πτώσεις τζίρου, φτάνοντας και το -55%. Αντίθετα, κλάδοι όπως τα καταστήματα με μεταχειρισμένα είδη σημείωσαν ανάπτυξη, με τον τομέα αυτό να προσελκύει όλο και περισσότερους καταναλωτές που στρέφονται σε πιο οικονομικές επιλογές.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η τάση αυτή επηρεάζει ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που παραμένουν η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Στο σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα του λιανικού εμπορίου, ο κύκλος εργασιών το πρώτο τρίμηνο του 2025 μειώθηκε κατά 2,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτή η διαρκής πτώση του τζίρου υποδεικνύει την αναδιανομή της κατανάλωσης υπέρ των μεγαλύτερων παικτών της αγοράς.

Τα σούπερ μάρκετ, τα οποία βλέπουν αύξηση τζίρου κατά 3,9%, είναι οι κυριότεροι ωφελημένοι από αυτή την κατάσταση, ενώ οι καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες τους σε λιγότερο επείγουσες ανάγκες. Οι κατηγορίες τροφίμων παρουσιάζουν επίσης σημαντική μείωση τζίρου, καθώς οι τιμές αυξάνονται, μειώνοντας έτσι την αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play