Ανάλυση των επιπτώσεων της μείωσης του ΦΠΑ στον πληθωρισμό και τις τιμές στην αγορά σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Η τελευταία ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος αναδείχνει τη συζήτηση που έχει προκύψει τα τελευταία δύο χρόνια σχετικά με τις συνέπειες της μείωσης του ΦΠΑ στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών. Νέες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο Οικονομικό Δελτίο της Τράπεζας (Τεύχος 61, Ιούλιος 2025) αναλύουν σε βάθος το ζήτημα και προτείνουν ότι η μείωση του ΦΠΑ μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του πληθωρισμού, εφόσον συνυπολογιστούν οι διαρθρωτικές και θεσμικές ιδιαιτερότητες της κάθε οικονομίας.
Για παράδειγμα, η μείωση του ΦΠΑ μπορεί να μετακυληθεί σε ποσοστό 19-25% στις τιμές μέσα σε ένα έτος, κάτι που σημαίνει ότι μόνο ένα ευρώ από κάθε τέσσερα ευρώ μείωσης του ΦΠΑ θα φτάσει πραγματικά στον καταναλωτή. Επιπλέον, οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαδικασία αυτή περιλαμβάνουν τον βαθμό ανταγωνισμού στην αγορά, τις ακαμψίες της αγοράς εργασίας και τη συμπεριφορά των επιχειρήσεων.
Στην περίπτωση μιας προσωρινής μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ, παρατηρείται μια άμεση μείωση του πληθωρισμού καθώς οι τιμές καταναλωτή πέφτουν. Ωστόσο, αυτός ο αρχικός αποπληθωριστικός αντίκτυπος μπορεί να περιοριστεί από τις μελλοντικές δυναμικές ζήτησης. Ενδεχομένως, οι καταναλωτές να επιλέξουν να αυξήσουν την κατανάλωσή τους τώρα, περιμένοντας θετικά εισοδηματικά αποτελέσματα, ενώ η εφαρμογή αυτού του μέτρου μπορεί να προκαλέσει αύξηση της κατανάλωσης βραχυπρόθεσμα.
Αναφορικά με την προσφορά, η μείωση του ΦΠΑ αλληλεπιδρά με το οριακό κόστος των επιχειρήσεων, και σε ένα ιδανικό περιβάλλον ανταγωνισμού, οι μειώσεις αυτές αναμένονται να συμβάλλουν στη μείωση του κόστους παραγωγής και να οδηγήσουν σε υψηλότερη παραγωγή και χαμηλότερες τιμές. Αντίθετα, σε ατελή ανταγωνιστικά περιβάλλοντα, οι επιχειρήσεις ενδέχεται να διατηρήσουν υψηλότερα περιθώρια κέρδους.
Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο άμεσος αντίκτυπος της μείωσης του ΦΠΑ στον πληθωρισμό είναι περιορισμένος και σε γενικές γραμμές στατιστικά ασήμαντος, επισημαίνοντας την ανάγκη για βελτιώσεις στον ανταγωνισμό της αγοράς. Οι πολιτικοί αποφασιστές θα πρέπει να εξετάσουν πρόσθετες μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των φορολογικών αλλαγών και να διευκολύνουν τη μετακύλιση του κόστους στους καταναλωτές.
Πηγή περιεχομένου: in.gr