Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο εκδήλωσης προώθησης των νέων διεθνών πτήσεων της Sichuan Airlines, μεταξύ των οποίων και η νέα αεροπορική σύνδεση Chengdu-Αθήνα, που θα συνδέει την Ελλάδα με τη δυτική Κίνα με τέσσερις εβδομαδιαίες πτήσεις, μέσω Κωνσταντινούπολης.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουνίου 2025 σε κεντρικό ξενοδοχείο του Τσενγκντού, παρουσία περίπου 150 εκπροσώπων τουριστικών γραφείων και στελεχών της αεροπορικής εταιρείας.
Κατόπιν πρόσκλησης της Sichuan Airlines, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας ΕΟΤ Κίνας, Παύλος Μούρμας, παρέστη στην εκδήλωση και πραγματοποίησε παρουσίαση με τίτλο: «Greece: A World of Destinations», προβάλλοντας τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού της Ελλάδας (ιαματικός τουρισμός, γαστρονομία, πεζοπορία, φύση, γκολφ, δραστηριότητες κά) και επισημαίνοντας τις δυνατότητες δημιουργίας νέων πακέτων διακοπών, ειδικά για την αγορά της δυτικής Κίνας.
Η παρουσία του ΕΟΤ και η εκδήλωση της Sichuan Airlines καλύφθηκαν εκτενώς από τοπικά και εθνικά ΜΜΕ της Κίνας, ενώ σχετικό ρεπορτάζ μεταδόθηκε και από το τηλεοπτικό δίκτυο Sichuan News.
Η έναρξη της σύνδεσης θεωρείται ορόσημο για τη γεωγραφική διεύρυνση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα και δημιουργεί νέες ευκαιρίες συνεργασίας όχι μόνο στον τουρισμό αλλά και στον πολιτισμό, την εκπαίδευση και το εμπόριο.
Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα, ο κ. Μούρμας σημείωσε: «Το άνοιγμα της διαδρομής Τσενγκντού-Αθήνας θα συνδέσει στενά τα δύο μέρη. Οι Έλληνες αγαπούν τον κινεζικό πολιτισμό, γνωρίζουν τα γιγάντια πάντα (Giant Pandas) και τη φύση της επαρχίας Σετσουάν. Αυτή η πτήση θα προωθήσει τις τουριστικές και πολιτιστικές ανταλλαγές αλλά και την οικονομική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ελλάδας».
Η πτήση Chengdu-Αθήνα αποτελεί έναν σύγχρονο «πολιτιστικό διάδρομο» που συνδέει δύο αρχαίους πολιτισμούς – το Αρχαίο Βασίλειο Σου (Shu) της Κίνας και την Αρχαία Ελλάδα.
Σήμερα, μέσω της νέας αεροπορικής σύνδεσης, αυτός ο «Χρυσός Δρόμος» αναβιώνει, ενισχύοντας τις πολιτιστικές ανταλλαγές, την ακαδημαϊκή συνεργασία και την τουριστική ροή μεταξύ των δύο περιοχών.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο κ. Μούρμας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων της Επαρχίας Sichuan, Wang Zhaoxue, στον οποίο παρέδωσε επίσημο υπόμνημα για την προγραμματισμένη Β2Β τουριστική εκδήλωση Ελλάδας-Σετσουάν τον Οκτώβριο 2025.
Η επόμενη ημέρα αφιερώθηκε σε συνάντηση εργασίας για την οργάνωση της εν λόγω εκδήλωσης με στόχο τη σύναψη συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και κινεζικών εταιρειών Διαχείρισης Προορισμού (DMC) και περιφερειών.
Η πτήση Chengdu-Κωνσταντινούπολη-Αθήνα εκτελείται με Airbus A330, τέσσερις φορές την εβδομάδα (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή), με διάρκεια περίπου 13 ώρες. Η πρώτη πτήση (3U3827) παρουσίασε ποσοστό πληρότητας σχεδόν 90%, αποδεικνύοντας τη δυναμική της νέας σύνδεσης.
Το εν λόγω αεροπορικό δρομολόγιο λειτουργεί υπό καθεστώς πέμπτης ελευθερίας (Fifthfreedom), καθώς η Sichuan Airlines έχει δικαίωμα επιβίβασης και αποβίβασης επιβατών και φορτίου και στην Κωνσταντινούπολη, προσφέροντας συνδυαστικά εισιτήρια σε τρεις χώρες (Κίνα-Τουρκία-Ελλάδα). Το γεγονός αυτό ενισχύει σημαντικά τις επιλογές σύνδεσης της δυτικής Κίνας με την Ευρώπη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ