Νέα ρύθμιση για το κλείδωμα του ΑΦΜ μετά την απόφαση του ΣτΕ: Τι προβλέπει

Νέα ρύθμιση για το κλείδωμα του ΑΦΜ μετά την απόφαση του ΣτΕ: Τι προβλέπει

Αναμένονται νέες ρυθμίσεις για το κλείδωμα του ΑΦΜ σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει ένα νέο, πιο σαφές νομοθετικό πλαίσιο με καθορισμένα κριτήρια και προϋποθέσεις για το κλείδωμα του ΑΦΜ σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής, απάτες και λαθρεμπόριο. Αυτή η κίνηση έρχεται μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο κήρυξε αντισυνταγματικό το υπάρχον νομοθετικό καθεστώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη νέα ρύθμιση θα αποσαφηνίζονται και θα καταγράφονται αναλυτικά όλες οι περιπτώσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.

Ειδικότερα, νομικοί κύκλοι διευκρινίζουν ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν αμφισβητεί τη νομιμότητα της απενεργοποίησης του ΑΦΜ, αλλά κρίνει ότι οι υφιστάμενες διατάξεις δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις και την απαιτούμενη σαφήνεια. Με τη νέα διάταξη δεν πρόκειται να θιγεί ο πυρήνας του νόμου, καθώς το μπλοκάρισμα του ΑΦΜ συνδέεται με σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.

Κατά την περίοδο 2019-2024, η ΑΑΔΕ κλείδωσε τον ΑΦΜ σε 796 φορολογούμενους που σχετίζονται με εξαφανισμένους εμπόρους και ενδοκοινοτικές απάτες στον ΦΠΑ.

Ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών ορίζει ότι η ΑΑΔΕ μπορεί να αναστέλλει ή να προχωρά σε απενεργοποίηση του ΑΦΜ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως η πτώχευση ή η αφερεγγυότητα του φορολογούμενου, ή αν υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία.

Η διάρκεια αναστολής του ΑΦΜ ποικίλει, καθώς ο φορολογούμενος έχει το δικαίωμα να αποδείξει την ανυπαρξία των προϋποθέσεων για αναστολή, με τις διαδικασίες να διαρκούν από τρία έως πέντε χρόνια.

Αναφορικά με τις χρηματικές εγγυήσεις για την επιστροφή του ΑΦΜ, το ύψος τους κυμαίνεται από 3.000 έως 500.000 ευρώ, ενώ για περιπτώσεις λαθρεμπορίας μπορεί να φτάσει έως 1.000.000 ευρώ.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play